Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Tüntettek a nyugdíjasok Franciaországban

Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.

A nyugdíjasok "gyermekeik és unokáik" érdekében a 60 éves nyugdíjkorhatár megtartását is egyik fő követelésükként jelölték meg.

A szakszervezetek szerint a 65 millió lakosú Franciaországban 14 millió nyugdíjas él. Negyedüknek havi nyugdíja kevesebb, mint 900 euró. Franciaországban a szegénységi küszöb jelenleg 817 euró.
A CGT szakszervezet szerint a Párizsban a nemzetgyűlés előtt tartott tüntetésen mintegy kétezren vettek részt. Vezetőik szerint a nyugdíjasok 12 százaléka úgynevezett élelmiszerbankokból, illetve szegénykonyhákon étkezik.

Marseille-ban a rendőrség szerint ötszázan, a szervezők szerint 1.500-an követeltek a "XXI. századhoz méltó nyugdíjat". Toulouse-ban 600 és 3.000 közé volt tehető a tüntetésen résztvevők száma. Avignonban négyszáz nyugdíjas skandálta, hogy "elege van a nyomorból". Megmozdulások voltak még többek között Strasbourgban, Nantes-ban és Dijonban is.

Xavier Darcos szociális, család- és munkaügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány tervei szerint 2012-ig 400 ezer nyugdíjas havi 150 eurós nyugdíjemelésre számíthat.

Az újraelosztáson alapuló francia nyugdíjrendszer megtartása érdekében Nicolas Sarkozy államfő két héttel ezelőtt megkezdte az egyeztetéseket a szociális partnerekkel az átfogó nyugdíjreformról.

A legnagyobb vita a nyugdíjkorhatár emelése körül várható. Az Európai Unió tagállamai közül Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár, 60 év, amelyet a kormányzat és a munkáltatók akár 65-re is megemelnének. Ezt azonban eleve kizárták a szakszervezetek és az ellenzék is.

A kétszintű francia nyugdíjrendszer az újraelosztás (felosztó-kirovó rendszer) szolidaritási elvén alapul: az aktív munkavállalók által befizetett járulékból biztosítja az állam a jelenlegi nyugdíjasok kifizetéseit. A munkáltatók a társadalombiztosítás kasszájába befizetendő kötelező alapjárulék mellett a foglalkoztatási ágazatonként szerveződő kiegészítő nyugdíjpénztárakba is kötelezően fizetnek járulékot, amelynek elosztását szintén szolidaritási alapon állapítják meg. A több mint harminc kiegészítő pénztár egy része állami, egy része pedig magánkézben van.

A nyugdíjreform a francia kormány egyik fő céljai közé tartozik 2010-ben az óriási deficit miatt, amely az állami központi nyugdíjpénztár tavalyi 8 milliárd eurós hiánya után idén a 10 milliárd eurót is elérheti, s reform nélkül a kormány számításai szerint 2050-re 70 és 100 milliárd euró között mozoghat. A szolidaritási elven alapuló rendszer legfőbb buktatója ugyanis, hogy míg 1970-ben egy inaktív franciára még 3,8 aktív jutott, a társadalom elöregedésével ma már csak 1,45 dolgozó jut, 2050-ben pedig ugyanannyi nyugdíjas lesz, mint aktív.

Olvasóink írták

  • 3. lolita 2010. február 24. 23:35
    „Ott legalabb megmozdul a nep de nalunk ?Csak jajgatas,panaszkodas es haggyuk magunkat nyuzni tovabbra is!”
  • 2. SC 2010. február 24. 21:27
    „Nálunk nem pár ezer nyugdíjas vonulna.Ennyi maradna otthon.”
  • 1. janika 2010. február 24. 19:57
    „Mi van ott nem veri szét a rendőrség a nyugdíjasok tüntetését? Ja, hogy ott van azonosító a rendőrökön?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házkutatás Steyr haditechnikai vállalatnál

Házkutatást tartottak a Steyr osztrák haditechnikai vállalatnál a múlt héten felmerült csehországi… Tovább olvasom