Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Tüntetések Líbiában

Erővel oszlatott szét a líbiai rendőrség egy kormányellenes tüntetést a keleti Bengáziban szerdára virradóra, nem sokkal később pedig Moammer Kadhafi líbiai vezető több száz híve vonult fel az ország több városában.

Az ország második legnagyobb városában tüntetők százai követelték Bagdadi Mahmúdi miniszterelnök és a kormány távozását. A demonstrálók haragja azonban a jelek szerint nem irányult az országot több mint negyven éve irányító Kadhafi ellen.

Az 1996-ban a tripoli Abu Szlím börtönben kitört lövöldözés halálos áldozatainak hozzátartozói egy bengázi rendőrőrs előtt gyűltek össze, követelve Feszi Tarbel ügyvéd, polgárjogi aktivista szabadon bocsátását - jelentette az al-Manára internetes újság. A Kadhafi fiához, Szeif al-Iszlámhoz közel álló, Kurina című újság internetes oldala szerint az ügyvédet - aki ismeretlen okból volt őrizetben - a családok nyomására már elengedték.

A Kurina tudósítása szerint a rendőrök azért léptek közbe, hogy véget vessenek a Kadhafi-hívek és - az ügyvéd elengedését követelők közé vegyült - "szabotőrök" összecsapásának. A tiltakozók köveket dobáltak, benzines palackok is voltak náluk, és tucatnyian sérültek meg az összetűzésben. A lap idézi a helyi kórház igazgatóját, aki szerint "három szabotőr és a rendfenntartó erők tíz tagja" sebesült meg, de "egyikük sebei sem súlyosak".

Egy helyi emberjogi aktivista azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az Abu Szlím börtönből szerdán kiengednek 110 iszlamistát, akiket a Líbiai Iszlám Harcosok Csoportjához tartozóknak tekintve börtönöztek be. Ők a csoport utolsó tagjai, akik még fogságban vannak, a többi állítólagos tag - több száz ember - már tavaly szabadult, miután megígérte, hogy lemond az erőszakról.

A hajnali incidensek után nem sokkal rendszerpárti demonstrálók vonultak fel a városban, valamint más helyeken - a keleti Szirtben, a déli Szebhában és a fővárosban, Tripoliban - is az állami televízió képriportjai szerint. Az al-Dzsamahiríja tv hajnali 4 órától élőben közvetítette, amint gyalog és autókon vonuló tüntetők zászlókat lengetnek, és Kadhafi képeit tartják a magasba, jelszavaikban a líbiai forradalom vezérét éltetik, és bírálják az al-Dzsazíra katari hírtévét, amely a tripoli vezetés szerint szítja a lázadást egyes arab országokban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Venezueláé a legnagyobb olajkészlet

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb bizonyított olajkészletével a latin-amerikai ország… Tovább olvasom