Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Tüntetés Tomszkban a rendőri önkény ellen

A szibériai Tomszkban vasárnap tüntettek a rendőri önkény ellen.
A megmozdulásról szóló helyi beszámolók szerint mintegy 200 ember emelt magasba táblákat "Szégyen a tomszki rendőrségre!" és "A rendőri önkény rosszabb a bűnözőinél!" felirattal. A városban Konsztantyin Popov 47 éves újságírót újév után a kijózanítóban az első híradások szerint úgy megverte egy rendőr, hogy Popov január közepén a kómából magához sem térve meghalt a kórházban.

Később azonban kiderült: Popovot nem csak megverte, hanem szadista módon megkínozta, s egyebek között egy meg nem nevezett tárggyal megerőszakolta Alekszej Mitajev 26 éves rendőr, aki ellen január 15-én vádat emeltek önvédelemre képtelen személy ellen szándékosan elkövetett súlyos testi sértés, valamint hivatali hatáskör súlyos következményekkel járó túllépése miatt.

Időközben pénteken felmentették tisztségéből Viktor Grecsmant, a belügyminisztérium helyi igazgatóságának vezetőjét, valamint a kijózanító és a különleges rendőrségi intézmények osztályának vezetőit. Oroszországban a kijózanítók a rendőrséghez tartoznak, és az oda kerülő részegekkel általában igen durván bánnak, de hasonlóan járnak el velük a kórházak toxikológiai osztályain is: megkötözik őket, s ebben a helyzetben alhatják ki részegségüket.

Az orosz rendőrségnél az utóbbi időben elszaporodtak az önkényes cselekedetek, ezen belül is az emberölések: egy moszkvai kerületi rendőrség egyik vezetője tavaly bement egy szupermarketbe és halomra lőtte az ott lévőket, a mongol határ közelében egy rendőr belelőtt egy ifjú párba, amelynek autóját ellenőrzés céljából megállította.

Állítólag úgy vélte, hogy a fiatalok ellenállást akarnak tanúsítani. A rendőröket egyre élesebb bírálatok érik, a belügyminiszter három évente ismétlődő alkalmassági vizsgálatot szándékozik bevezetni, de elhangzott már olyan javaslat is, hogy a rendőrséget különítsék el a belügyminisztériumtól.

Közben belső erjedés is tapasztalható: elsőként néhány hónapja Alekszej Dimovszkij, a Tengermelléki (Primorje) területen élő rendőr őrnagy közölt blogjában leleplező adatokat a testületben uralkodó korrupcióról, de példáját egyre többen követik. Dimovszkijt pénteken vizsgálati fogságba helyezték kis értékre elkövetett csalás vádjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy hidegek Oroszországban

Oroszország központi részén nagy hidegeket jósolnak a meteorológusok, előrejelzésük szerint a napi… Tovább olvasom