Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Tüntetés a Sekuritate besúgóinak leleplezéséért

Több mint húsz civil szervezet szervezett utcai tüntetést vasárnap Bukarestben az egykori Szekuritátéval együttműködök leleplezését sürgetve. A 23 román csoport a napokban született alkotmánybírósági döntés miatt tiltakozik, amely az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) működését szabályozó törvény több paragrafusát is.
A tiltakozók felszólították a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket a testület további működése érdekében, ugyanakkor mentse fel tisztségéből többek között az Alkotmánybíróság tagjait. Felhívták a figyelmet, hogy a döntés a jogállam alapjait ássa alá és a kommunista rendszer hagyományaihoz való visszafordulást jelenti.

A civilek ugyanakkor azt követelik a CNSAS-tól, hogy azonnal hozzon nyilvánosságra minden olyan információt, amely az alkotmánybíráknak a Securitatával való együttműködésére utal. Az Alkotmánybírósághoz egy, a CNSAS által elmarasztalt pártelnök fordult alkotmányossági kifogással. Dan Voiculescuról, az ellenzéki Konzervatív Párt elnökéről a testület egy korábbi határozatában azt állította, hogy a Securitate besúgója volt. Az alkotmánybírósági döntés nyomán a kormánynak vagy a parlamentnek a közzétételétől számítva 45 nap áll rendelkezésére a kifogásolt cikkelyek módosítására.

Ellenkező esetben a testület végérvényesen megszűnik. A kormány a fennhatósága alatt működő kutatóintézetté minősítené át a testületet, félő azonban, hogy a kormánytagok esetében nem tud majd objektív döntést hozni. Nem világos egyelőre mi lesz az eddig hozott határozatokkal, amelyek egyes vélemények szerint érvényüket vesztik.

A CNSAS korábban több politikusról is azt mondta, hogy együttműködtek a kommunista rezsim politikai rendőrségével. Rodica Stanoiu volt igazságügy és Mona Musca volt kultuszminiszterekről, illetve az ortodox egyház több főméltóságáról is elmarasztaló döntést hozott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lewis Hamiltont rasszista támadás érte

Rasszista bekiabálásokkal és transzparensekkel sértegették a hétvégén Lewis Hamilton brit Forma 1-es… Tovább olvasom