Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Túl magas a sugárzás: helikopterről hűtik az atomerőművet

Katonai helikopterről kísérelték meg hűteni a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, de a műveletet felfüggesztették a sugárzás magas szintje miatt.

A szerencsétlenség helyszínén korábban felfüggesztették a felszíni hűtési munkálatokat is. A japán NHK televízió szerdán képeket mutatott egy helikopterről, amely a tengerből mert tartályba vizet, és azzal az erőmű fölé repült. Az már nem volt látható a felvételen, hogy a víz lezúdul a tartályból.

A védelmi minisztérium egy tisztviselője közölte, hogy a helikopter küldésére szerdán (helyi idő szerint) 16 órakor kaptak parancsot. Hozzátette, hogy ismerik a módját az erdőtüzek eloltásának, de atomerőmű oltásában még nem vettek részt. Ez az első ilyen mentési alkalom, még nem tudni, milyen eredménnyel jár. Mivel rendkívüli helyzetről van szó, a kormány döntött a módszer kipróbálásáról.

A Jomiuri Simbun japán lap azt írta, további helikopterek állnak készen, hogy részt vegyenek a műveletben. A reaktor hűtésének ezt a módját azután választották, hogy a sugárzás magas szintje miatt lehetetlenné vált a reaktor elérése a felszínről.

A fukusimai atomerőmű egyik tisztviselője kijelentette: a munkások, akiket korábban visszavontak a létesítménytől, visszatérnek. A munkások jelenleg 500 méterre vannak a létesítménytől. A hatóságok szerda reggel a sugárzás szintjének emelkedése miatt határoztak a túlhevült reaktor hűtésének ideiglenes felfüggesztéséről.

Az erőművet üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power szerdán azt közölte, hogy a 3-as reaktornál kialakult helyzet megoldása a legfőbb, mindennél fontosabb cél. A 4-es reaktor helyzete, ahol korábban tűz ütött ki, a második legfontosabb megoldandó feladat. Az utóbbinál a helyzet rossz - tették hozzá.

A négyes reaktor körüli helyzet azt követően vált aggasztóvá, hogy egy robbanás két lyukat ütött annak az épületnek a falában, amelyben az elhasznált fűtőelemeket tároló medence van.

A legnagyobb japán erőművállalat azt is közölte, hogy nem biztos abban, mi történik a kettes reaktornál, ahol hirtelen esett a nyomás. Ez azt jelentheti, hogy a reaktort sikerült lehűteni, vagy azt, hogy rés keletkezett a reaktor burkolatán, de azt is, hogy hibás a leolvasott adat. Ugyanennek az atomerőműnek az 5-ös és 6-os reaktorát vízzel árasztják el - közölte az üzemeltető.

Edano Jukio kormányszóvivő szerdán azt közölte, hogy a fukusimai atomerőmű körüli húsz kilométeres övezeten túl a sugárzás mértéke nem jelent veszélyt az egészségre.

Olvasóink írták

 • 9. bbalint 2011. március 17. 21:35
  „Elemér
  akkor csinálj magyar NYT meg LAT oldalt, és írogass oda.
  és olvas csak nyugodtan a meséket.azokban az újságokban is max a meccsek eredménye valós.”
 • 8. SC 2011. március 17. 08:15
  „Na,erről beszélek...:-)))”
 • 7. elemér 2011. március 16. 22:49
  „4. h.sz. bbalint
  "Elemér! és arra nem is gondolsz, hogy mekkora nagy hülyeségeket írnak a te nagy NYT-ban? nekik csak a címlap a fontos , ebből lesz a darabszám.Dehiszen ezt te is tudod,leírtad. nem más ez mint pánik keltés.amúgy meg van egy atomenergiai bizottság a világon, akiknek nem hiszem hogy megmagyarázzák, bla, bla, bla..."

  Darabszám abbol lessz, hogy az NYT hiteles. Ha valami nem stimmel, akkor lemond a szerkesztö, vagy kiteszik. Az atomenergiai bizottság már magyarázkod. Nem mi vagyunk felelössek a biztonságért, hanem az ipar és az állam. NYT szerint midegyikük felelös és eggyik se megbizható. Ez a tanulság ebböl, amit nehéz félremagyarázni. Ezt nem Mo.-n állapitották meg. Ott legfeljebb majd ezt leközlik, de csak én utánam.;))”
 • 6. SC 2011. március 16. 21:32
  „Ne törődjetek eli mér?-rel,én már hosszú idő óta figyelem a "munkásságát"...
  Az elején még jókat nevettem és vitáztam vele,most már levegőnek nézem,beteges már amit művel:-)
  Kedves eli,mér?,jöhet a bugyuta vicced,és hogy nem beszélek angolul:-)))”
 • 5. elemér 2011. március 16. 21:23
  „Hogy kit érdel itt amit én irok, fajankókat biztos hogy nem, mert ök mindent jobban tudnak. Én tájékoztatást adok itt, amihez ti bajossan tudtok hozzászollni. NYT azért élenjáró a mediában, mert hiteles. Aki azt olvassa az már tud angolul. Ti nem tartotok ott.”
 • 4. bbalint 2011. március 16. 21:02
  „Elemér!
  és arra nem is gondolsz, hogy mekkora nagy hülyeségeket írnak a te nagy NYT-ban? nekik csak a címlap a fontos , ebből lesz a darabszám.Dehiszen ezt te is tudod,leírtad. nem más ez mint pánik keltés.amúgy meg van egy atomenergiai bizottság a világon, akiknek nem hiszem hogy megmagyarázzák, hogy abban a medencében nem annyi fűtőelem van mint amit látnak, hanem csak a fele.;-)”
 • 3. Citizen 2011. március 16. 18:26
  „Elemér ! Senki sem kíváncsi a te okoskodásaidra ,vagy még nem vetted észre? Jó lenne ha eldugulnál már a sok okoskodásoddal együtt . És most nem arra gondolok hogy van -e alapja annak amit írtál hanem hogy te mindenbe belepofázol és ez visszataszító Maradj csendben ott ahol vagy <moderálva>”
 • 2. elemér 2011. március 16. 18:05
  „Változik a radioaktiv kisugárzás és a munkások a változások köröl dogoznak. Elmennek, aztán mikor jobb a helyzet ujra kezdik. A rendörség viziágyut is próbáll a hütésre. Helikopter is méri a kisugárzást és ezután ad hütövizet bórsavval. Most már kezd tisztulni az info. Az ipar, ellenörzés és az állam együtt müxik. Levoltak mind fizetve az ipar és a tulajtol. Ez nemcsak Japánban megy igy, hanem az egész világon. Ezzel én tisztában vagyok és voltam tapasztalatbol. Azok a G.E. reaktorok kicsinyek és nem képessek a magas nyomást és höt tartani ilyen esetben. Felrobbanhatnak és ezt már kb. 25 éve tudják. Páran a mérnökök közül le is mondtak ezért annak idején, és otthagyták G.E.-t. Én most nem a hasamra csaptam, hanem olvasom a hireket angolul. (NYT és többiek) Ilyesmi gyakran eltünik. A használt radiaktiv rudakat medencékben tárolják ahol azt hüttik. Ezek a medencék is kicsik a hüttésre és ezt is tudták, de nem tettek semmit. Itt kedödtek a tüzek és a robbanások a reaktor épületben aminek szellöztetése se valami jó. Ezt mind tudták de a profit az fontosabb volt a Tokioi üzemeltetönek és G.E.-nek. Ellenörzés levolt fizetve és a biztonsági riportokat meghamisitotta a cég. Erröl mind tudtak azok akik ezt ismerik. Én magam is tudom ezt tapasztalatbol, habár nem ott speciál.”
 • 1. Axl.Bundy 2011. március 16. 17:02
  „Hirosima,Nagaszaki,Csernobil
  ...Fukusima”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereckei emlékmű - A gyújtogató a lebontást követeli

Oleg Kucint gyanúsítják a honfoglalási emlékjel felgyújtásával, aki az emlékmű lebontásának… Tovább olvasom