Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Trump már nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszámláláskor rákérdezzenek az állampolgárságra

Donald Trump amerikai elnök már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a 2020-as népszámláláskor rákérdezzenek az állampolgárságra is. Ezt ő maga jelentette be csütörtök este a Fehér Házban.
Azt mondta: a korábbi hírekkel ellentétben nem ír alá elnöki rendeletet arról, hogy a jövőre tartandó népszámlálás kérdőívén kötelezően szerepelnie kell az állampolgárságra vonatkozó kérdésnek is. Helyette - szintén elnöki rendelettel - a kormányzati hivatalokat utasítja, hogy az erre vonatkozó "valamennyi adatot" küldjék meg a kereskedelmi minisztériumnak. 

Az elnök hangsúlyozta: nem visszalépésről van szó, mert tartja magát korábbi álláspontjához. 

"Rendkívül fontos, hogy világosan lássuk, az Egyesült Államok lakosságát milyen arányban alkotják amerikai és nem amerikai állampolgárok" - fogalmazott.

Néhány héttel ezelőtt a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött: a népszámlálási kérdőíven nem szerepelhet az állampolgárságra vonatkozó kérdés. Akkor az igazságügyi és a népszámlálásért felelős kereskedelmi tárca közölte, hogy tudomásul véve a legfelsőbb bírósági határozatot, a vitatott kérdést nem szerepeltetik az íven. Donald Trump azonban akkor közölte a Twitteren: ennek ellenére ragaszkodik a kérdés feltevéséhez. Majd a múlt héten bejelentette, hogy elnöki rendeletet ad ki, amellyel kötelezővé teszi az állampolgárság megkérdezését a népszámláláskor. 

Az állampolgárságra vonatkozó kérdést 1950 óta nem tették fel népszámláláskor. A szövetségi kormányzat ugyanakkor más módokon - például útlevélkérelmek, vagy társadalombiztosítási kártya iránti kérelmek benyújtásakor - pontos információkat gyűjt az országban élők állampolgárságáról. 

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter tavaly jelentette be, hogy a népszámlálási íven szerepel majd az állampolgárságra vonatkozó kérdés is. Ross arra hivatkozott, hogy ez segíti a választási törvény betartását. A döntés ellenzői - elsősorban demokrata párti politikusok - azzal próbáltak érvelni, hogy e kérdés firtatása elbátortalanítaná a népszámláláson történő részvételtől a spanyolajkúakat és más kisebbségeket. Ennek következtében a népszámlálási adatok nem tükröznék a valódi helyzetet, ami akár a választási körzetek újrarajzolásához is vezethet - mondták.

(Lead-kép: MTI)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrikánriadó van Louisianában, pusztító viharok Pennsylvaniában és Marylandben

Hurrikánriadó van Louisianában, pusztító viharok Pennsylvaniában és Marylandben
Hurrikánriadót hirdettek ki csütörtökön Louisiana államban, és pusztító viharok sújtják… Tovább olvasom