Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Trump a történelem legnagyobb boszorkányüldözéséről beszél

A történelem "legnagyobb egyéni boszorkányüldözésének" nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök, hogy különleges ügyészt neveztek ki Washingtonban az orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára.
A törvényhozás nyomására az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki "az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára.

Trump szerda este közleményben szögezte le: a vizsgálat azt igazolja majd, hogy "nem volt összejátszás" választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

Csütörtök reggeli Twitter-üzeneteiben az elnök világossá tette, hogy szomorú a kormányzatát zavaró fejlemények miatt.

"A Clinton-kampány alatt és Obama elnöksége idején történt összes törvénytelenség ellenére sosem neveztek ki különleges tanácsot!" - írta Trump elődjére, Barack Obamára és demokrata párti elnökjelölt versenytársára utalva, a helyes counsel helyett councelnek írva a tanács angol nevét.

"Ez az amerikai történelem során egy politikus ellen indított legnagyobb egyéni boszorkányüldözés!" - fogalmazott az elnök.

Előzőleg egy szerdai beszédében, még Mueller kinevezése előtt, az elnök arra panaszkodott, hogy "a történelem során még egy politikussal sem bántak ilyen igazságtalanul".

Oroszország tagadta azokat az amerikai hírszerzési következtetéseket, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási kampányba Trump javára. A republikánus Trump mereven elutasította, hogy Oroszország szerepet játszott volna novemberi megválasztásában, és hogy a kampánycsapata és Moszkva között bármilyen össszejátszás lett volna.

Demokrata párti és republikánus törvényhozók egyaránt támogatták a különleges nyomozó tanács felállítását. Charlie Dent republikánus képviselő szerint nem kérdés, hogy az oroszok belekeveredtek a választásba. A különleges nyomozó tanács célja, hogy feltárja, vajon Trump szövetségesei és az oroszok között volt-e ennek érdekében összejátszás. Remélem, hogy nem, de ha igen, annak nagyon komoly következményei lesznek" - mondta Dent a CNN hírtelevíziónak.

Joe Machin demokrata párti szenátor szintén a CNN-nek nyilatkozva üdvözölte a testület felállítását. "Nem akarok boszorkányüldözést. Tényfeltárást akarok" - mondta.

Robert Muellernek széles körű nyomozati hatalom áll majd rendelkezésére. Az előreláthatólag még hónapokig tartó vizsgálat során hozzáférhet az FBI és az igazságügyi minisztérium valamennyi titkosított dokumentumához és interjújához, vádat emeltethet, ha szükségét látja, és vádemelő esküdtszéket is összehívhat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 93 ezer forintos támogatásért perelte apját a 22 éves lusta lány

Havi 93 ezer forintos támogatásért perelte apját a 22 éves lusta lány
A lány szülei 2012-ben váltak el és megállapodásukban nem esett szó gyermektartásról. Tovább olvasom