Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Tragédia - Több hegymászó meghalt a Himaláján hóvihar miatt

Hét áldozat holttestét megtalálta a mentőcsapat.
Legalább nyolc hegymászó életét vesztette Nepálban a Himalájához tartozó Gurdzsa-hegység megmászása közben, miután egy heves hóvihar elsöpörte a táborukat, kilencedik társuk eltűnt - közölte szombaton a nepáli rendőrség szóvivője, Sailes Thapa. Hét áldozat holttestét megtalálta az a mentőcsapat, amelyiknek sikerült elérnie a 3500 méteres magasságban lévő táborhelyet - mondta Bir Bahadur Budha, a Mjadgi kerület egyik rendőri vezetője.

"A holttesteken fagyási sérülések láthatók. Ugyan nagyon nehéz az azonosítás, de miután közelebbről megszemlélték őket, a csapat azt mondta, négyen dél-koreaiak, ketten nepáliak voltak, egy holttestet nem sikerült azonosítani" - tette hozzá. Nyolc áldozat holttestének a helyét egy korábbi mentőcsapatnak helikopterről sikerült azonosítania a tábor romjai között, de a nagy hideg és a változékony időjárás lassította a keresést. "Úgy gondoljuk, hogy hóvihar okozta a tragédiát, mert a fák ágai le voltak törve és a sátrak összedőltek. Az áldozatok holtteste szanaszét hever" - mondta a szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

Egy helikopternek végül sikerült leszállnia rövid időre a tábor közelében, de nem tudták kimenteni a holttesteket. Sziddharta Gurung pilóta elmondta, hogy a vihar mindent széthordott, a sátrakat elfújta a szél. Túl hideg van ahhoz, hogy folytatni tudják a kutatást. Egy mentőcsapat vasárnap visszatér a helyszínre, ha az időjárás megengedi, és kimenti a holttesteket. Vangcsu serpa, a Trekking Camp Nepal szervezet munkatársa, a holttesteket azonosító mentőcsapat vezetője elmondta azután kezdtek el kutatni a hegymászók után, hogy 24 órán át nem kaptak róluk hírt.

Az öt dél-koreai hegymászó és 4 nepáli vezetőjük október eleje óta a 7193 magas hegy lábánál táboroztak derült időre várva, hogy folytassák a mászást. A ritkán megmászott Gurdzsa az Anapurna-hegységben, Katmandutól nagyjából 200 kilométerre nyugatra található, a Dhaulagiri, világ hetedik legmagasabb hegycsúcsa mellett. A térségben gyakoriak a lavinák. A Gurdzsára eddig mintegy harminc hegymászónak sikerült feljutnia, 1969-ben hódította meg először egy japán hegymászócsoport.

A mászószezon Nepálban áprilisra és májusra esik, az időjárási viszonyok akkor a legkedvezőbbek. Vannak azonban hegymászók, akik a fokozott kockázat ellenére szeptemberben és októberben indulnak a csúcsok meghódítására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak Indonéziában árvizek és földcsuszamlások következtében

Sokan meghaltak Indonéziában árvizek és földcsuszamlások következtében
Legalább 27 ember, köztük 12 gyerek meghalt az indonéziai Szumátra szigetet sújtó árvizekben és… Tovább olvasom