Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Többször is lelőhették volna Oszama bin Ladent?

2003-ban és 2004-ben is lelőhették volna bin Ladent az afgán-pakisztáni határon szolgáló francia kommandósok, állítja egy dokumentumfilm. A film azt sugallja, hogy az amerikaiak nem is igazán akarják elkapni a terroristavezért. A francia hadsereg tagad.
Kétszer is lelőhették volna Oszama bin Ladent az Afganisztánban szolgáló francia katonák, állítja két francia dokumentumfilmes. "2003-ban és 2004-ben is láttuk bin Ladent. A mesterlövészünk szólt, hogy megvan" - nyilatkozta a dokumentumfilmeseknek egy neve elhallgatását kérő francia katona.

Emmanuel Razavi és Eric de Lavarene dokumentumfilmesek szerint a terrorista megölését a bonyolult parancsnoki lánc akadályozta meg. A katonák elmondása szerint jelzésük, hogy bin Laden a célkeresztben van, két óra alatt érte el azt az amerikai tisztet, aki kiadhatta volna a parancsot a terrorista lelövésére.

A megszólalók ugyanakkor azt is elismerték, hogy már a francia csapatok parancsnokai is "hezitáltak".

A dokumentumfilmben – amit a Reuters szerkesztői teljes egészében láttak, a nagyközönségnek viszont még nem mutatták be – megszólaló afgánok szerint az amerikaiakat a kitűzött 25 millió dolláros vérdíj ellenére sem érdekli igazán bin Laden elfogása. A film azt sugallja, hogy az amerikaiakat inkább futni hagyják bin Ladent, mert elfogása vagy megölése veszélyeztetné Pakisztán stabilitását.

A francia hadsereg a Reuters megkeresésére megszólaló szóvivője ugyanakkor tagadta, hogy a két eset valaha megtörtént volna. "Hibás értesülés" - kommentálták szűkszavúan a felvetést.

Afganisztán és Pakisztán határán kétszáz francia kommandós teljesít szolgálatot. A csapatokat 2003-ban vetették be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiában újra szankcionálnák a nyelvtörvény megsértését

Szlovákiában megpróbálják visszaállítani az úgynevezett nyelvrendőrséget! A kormányzati oldalon… Tovább olvasom