Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Több tízezren tüntettek az indiai uralom ellen Kasmírban

Több tízezer muzulmán tüntető vonult fel szombaton Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nyári fővárosában, Szrinagarban az indiai uralom ellen tiltakozva.

A tüntetők kormány- és rendőrségi épületeket gyújtottak fel. Két év óta ez a legnagyobb méretű ilyen megmozdulás. A rendőrség könnygáz-gránátokkal és éles lőszerrel levegőbe leadott lövésekkel próbálta a tömeget feloszlatni.

A hívők a muzulmán böjti hónap, a ramadán befejezését követő ima után a város mecseteiből vonultak az utcákra, zöld színű zászlókkal a kezükben, India-ellenes és szabadságot követelő jelszavakat skandálva. A hívőket a később függetlenségi tüntetéssé szélesedett szombati imára teherautókkal és buszokkal szállították a városba. Sokan a járművek tetején utaztak. A tüntetés élén Umar Faruk, a régió legjelentősebb szakadár szervezetének vezetője menetelt.

A Kasmír hovatartozása miatt több mint fél évszázada ellenségeskedő India és Pakisztán februárban ismét tárgyalásokat kezd a vitatott kérdések megoldására. A Himalája hegység által kettéosztott Kasmír kétharmadát India ellenőrzi, egyharmada Pakisztánhoz tartozik. A térség lakosságának többsége muzulmán. Az indiai területen harcoló szakadárok egyetlen iszlám államban akarják egyesíteni Kasmírt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jones lelkész soha nem fog Koránt égetni

Terry Jones floridai lelkész szombaton az NBC televíziónak kijelentette, hogy az előzetes… Tovább olvasom