Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Több szlovák politikus kiállt Duray Miklós mellett

Szlovák ellenzéki politikusok tiltakoztak pénteken amiatt, hogy egy szlovákiai bíróság pénzbüntetésre ítélte Duray Miklóst, amiért a politikus 2006-ban fasisztának nevezte Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) Szlovák Nemzeti Pártját. A tiltakozó öt parlamenti képviselő a legkisebb pozsonyi ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom tagja.
Nyilatkozatuk szerint a szólásszabadság sérül, ha valakit azért büntetnek, mert véleményt mond egy politikai pártról. Mint közölték, ugyan sohasem azonosultak Duray politikájával, de olyan országban szeretnének élni, ahol szabad a politikai véleménynyilvánítás.

Duray Miklóst az illetékes pozsonyi járásbíróság szerdán 1 millió korona, átszámitva körülbelül 7.6 millió forint megfizetésére kötelezte, mert 2006 nyarán a budapesti InfoRádiónak adott nyilatkozatában fasisztának nevezte Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját. Duray jelezte, a döntés ellen fellebbezni fog, és végső esetben a strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul.

Duray 2006 nyarán azt nyilatkozta, hogy "a szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részt Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt". Magyarázatként a rádióinterjúban hozzáfűzte: "Ezt a pártot így lehet minősíteni elnökének minden megnyilvánulása szerint. Hogyan lehet minősíteni azt az embert, aki idegengyűlöletet hirdet, aki nemzetiségi gyűlöletet hirdet, aki becsmérli a másik nemzetet, aki fegyveres akcióra buzdít a másik nemzet ellen?"

A Duray-t védő szlovák kereszténydemokrata politikusok pártjukban belső ellenzéknek számítanak, hangsúlyosabban a nemzeti vonalat követik. Egyesek korábban nyíltan kimondták, hogy Slota pártjától akarnak szavazókat szerezni. Néhány hónappal ezelőtt ők vetették fel, hogy Budapestnek vissza kellene szolgáltatnia mindazokat a műkincseket, amelyeket a trianoni békeszerződés előtt a mai Szlovákia területéről vittek el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oktatási válságot okoz Gáza blokádja

Többszázezer palesztin fiatal oktatását sújtja a gázai övezet, hogy az izraeli hadsereg blokád alá… Tovább olvasom