Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Több mint 400 újabb holttestet találtak Északnyugat-Kínában

Már 1120-hoz közelít az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban történt földcsuszamlások és sárlavina okozta katasztrófa áldozatainak a száma, 627-en vannak az eltűntek listáján - áll a tartomány szerdán este kiadott közleményében.

A legfrissebb adatok szerint Csoucsü (Zhouqu) megye hegyek közé ékelődött településein egy nap alatt több mint négyszáz holttestet találtak meg, ástak ki a törmelékek alól, a sárból, s ezzel 1117-re nőtt a lerombolt, elmosott házak romjai között életüket vesztettek száma. Az érintett három faluban otthonok százai váltak a földdel egyenlővé, sok helyen a család minden tagja odaveszett. A falvakban sok helyütt látni pokrócokba tekert holttesteket.

A kínai média a korábbiaknál visszafogottabb jelentéseiből is egyre nyilvánvalóbb: csekély az esélye annak, hogy a még helyszínen dolgozó mentők újabb túlélőkre bukkannak, s ezért is számított szenzációnak, hogy szerdán - közel négy nap után - sikeresen kimentettek valakit. Az orvosok eddig közel 670 túlélőt láttak el, 64 súlyos sérült van kórházban. Nem hivatalos információk szerint szerdán Csoucsüben munka közben megcsúszott és megsérült a Reuters brit hírügynökség - Sanghajból oda utazott - operatőre; a kamerája használhatatlanná vált. A férfit ellátták, a forgatócsoport elhagyta a helyszínt.

Az országos meteorológiai központ előrejelzése szerint viszonylag nagy az esélye annak, hogy a következő napokban a várható esőzések miatt újabb földcsuszamlások lesznek a térségben. Ez is indokolja, hogy a völgyben elzáródott Pajlung (Bailong) folyó által képzett tó vizét mihamarabb leengedjék. Jelentések szerint újabb és újabb robbantásokkal igyekeznek a víznek utat nyitni.

Korábban már több mint 45 ezer embert ideiglenes lakóhelyekre költöztettek, és sátrak tízezreit küldték a helyszínre, de egyes hírek szerint felállításuknál gondot okoz a biztonságos hely kiválasztása.

Az amerikai nagykövet Pekingben bejelentette, hogy kormánya 50 ezer dollárral kívánja segíteni a csoucsüi mentést. A pénzt a tartományi vöröskereszt szervezete kapja majd. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még kedden részvétét nyilvánította az árvizek és a csoucsüi tragédia elszenvedőinek. Washington korábban 150 ezer dollárt adományozott a kínai árvíz sújtotta térségeknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötre emelkedett az észak-csehországi árvíz áldozatainak száma

Újabb holttestet találtak a mentők szerdán az árvíz sújtotta Észak-Csehországban. A hétvégi árvíz… Tovább olvasom