Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Tóba süllyesztethette halottainak hamvait a zürichi eutanáziaklinika

Több tucat, emberi hamvakat tartalmazó urnát emeltek ki búvárok a Zürichi-tóból, amelyek feltételezések szerint a Dignitas eutanáziaklinikából származnak - jelentette szerdán a brit Times Online hírportál.

"Ötven után abbahagytuk a számolást" - mondta Roman Rütz rendőrségi búvár. - "Nagy halomban feküdtek a tó fenekén."
A felszínre hozott urnákról megállapították, hogy azok emberi maradványokat tartalmaznak. Arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy a hamvak a közelben működő Dignitasból származnának, ám az urnákon a klinikával szerződött nordheimi krematórium logója látható.
A Dignitas egyik bírálója és korábbi alkalmazottja, Soraya Wernli a The Timesnak mintegy másfél évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a klinika legalább 300 urnát süllyesztett el a tóban.
Ludwig Minelli, a Dignitas alapítója nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.
A klinika mintegy ezer ember, többségükben halálos beteg öngyilkosságához nyújtott segítséget. A páciensek a Dignitas által kiadott zürichi lakásokban élték le utolsó napjaikat. Az európai törvények kiskapuit kihasználó titokzatos intézet működését a kantonális jogszabályok teszik lehetővé. A legnagyobb rejtély a holttestek sorsát övezi: a kegyes halált igénybe vevő számos páciens esetében a hozzátartozók sem a holttestet, sem a hamvakat nem kapták vissza.
A holttestek sorsa kulcsfontosságú, hiszen - mint azt a neve is mutatja - a Dignitas azt ígéri, hogy páciensei méltósággal búcsúzhatnak el az élettől.
"Elfogadhatatlan, hogy ezeket a vízi temetéseket üzleti alapon bonyolítsák, mert ez olyan, mint a szemétlerakás" - mondta Nicolas Mori, a zürichi egyházi tanács szóvivője.
A szörnyű lelet arra indította a hatóságokat, hogy megvizsgálják, nem sérti-e a hamvak elsüllyesztése a környezetvédelmi jogszabályokat, az emberi méltóságot, valamint a krematórium és a gyászoló családok közötti megállapodást.
Wolfgang Bollack, a helyi építési és környezetvédelmi hivatal szóvivője kijelentette: "Ismeretlen személyek ellen büntetőfeljelentést tettünk halottak háborgatása miatt."
Az emberi hamvak nagy mennyiségben történő tárolását Svájcban engedélyhez kötik. Ennek megszegése 9 millió forintnak megfelelő bírságot vonhat maga után.

Olvasóink írták

  • 2. bocikriszti 2010. április 29. 14:54
    „én is eutanázia-"párti "vagyok, mert tényleg nem szabad olyan embert szenvedni hagyni, akin nem tudnak segíteni. DE azért a végtisztesség nekik is kijár. szenvedtek eleget. csak mondjuk nem értem minek rakták őket urnába, ha elakarták végleg tüntetni a hamvaikat. hisz előbb vagy utóbb úgyis előkerülnek azok az urnák, hisz nem bomlanak le. ???”
  • 1. makacs 2010. április 29. 14:47
    „1000 félholtat átsegítettek oda, ahol a helyük volt? Ez inkább emberséges, mint gyötörni szerencsétleneket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját házában fogott betörésen egy magyart egy burgenlandi rendőr

Saját házában ért tetten betörési kísérlet közben egy magyar férfit egy burgenlandi rendőr. Tovább olvasom