Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Tóásó-ügy - Az egyik ügyvéd az ügyészség minden bizonyítékát megcáfolta - fotók

A bolíviai ügyészség minden bizonyítékát megcáfolta az egyik ügyvéd csütörtökön az úgynevezett terrorista csoport ügyében folyó előzetes meghallgatáson Cochabamba városban.

Mindezt Lukács Csaba mondta el telefonon az MTI-nek, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként van jelen az eljáráson. Az ügynek Tóásó Előd személyében magyar vádlottja is van.

Csütörtökön maratoni hosszúságúra nyúlt a meghallgatás: délelőtt fél tíztől este hét óráig megszakítás nélkül ülésezett a bíróság. A vádlottak étlen-szomjan ültek kilenc és fél órán át a teremben, de Rolando Sarmiento bíró legalább mindenkit meghallgatott.

A legtöbb időt, öt és fél órát Alberto Morales ügyvéd vette igénybe. Ő egy dúsgazdag Santa Cruz-i vállalkozó, Hugo Paz Lavadenz jogi képviselője, s minden egyes bizonyítékról bebizonyította, hogy hamis, jogtalanul szerezték meg, vagy azt sem tudni, kitől származik.


Tóásó Előd magyar-román állampolgár (b3) és vádlott-társai érkeznek „Autonomista vagyok, nem terrorista
Tóásó Előd magyar-román állampolgár (b3) és vádlott-társai érkeznek „Autonomista vagyok, nem terrorista" spanyol feliratú pólókban előzetes meghallgatásukra egy cochabambai bíróságra, Bolíviában.

 
Felmutatott például a bíróságon egy olyan levelet, amelyből kiderül, hogy az ügyészség alacsonyabb rangú beosztottjai kétségbeesetten panaszkodtak feletteseiknek, miszerint nem tudják ilyen bizonyítékok alapján az elvárt eredményeket felmutatni.

Az is kiderült, az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy a szállodában találták meg a néhai Rózsa Flores Eduardo vezette csoport tagjainak állítólagos fegyvereit.

Bár az ügyészség képviselőinek azonnal válaszolnia kellett volna az ügyvéd felvetéseire, a bíró közölte, hogy az ügyészek csak az összes vádlott és védője meghallgatása után reagál majd.

Tóásó Előd a bírósági tárgyaláson - fotó: MTI.
Tóásó Előd a bírósági tárgyaláson - fotó: MTI.


Az eljárás pénteken folytatódik, de egyelőre nem tudni, hogy meddig tart, mert Sarmiento bírónak a saját perén kell részt vennie délután két órától. A bíró ellen három feljelentés alapján folyik eljárás.

Lukács Csaba azt tapasztalta, hogy Morales ügyvéd felszólalásának fényében mindenki nagyon optimista. Az egyes vádlottak ügyvédjei a hozzátartozók beleegyezésével csütörtökön megállapodtak, hogy az addig követett egyéni próbálkozások helyett minden tárgyalási nap estéjén egyeztetik a taktikájukat.

Az ügyvédek és a hozzátartozók képviselői megbeszélést tartottak az ENSZ megfigyelőjével, aki részt vesz a meghallgatásokon, bár csütörtökön őt is kizavarták a tárgyalóteremből.

Elmondta azt is, hogy Tóásó Előd a körülményekhez képest jól van. A La Paz-i börtön, ahol már két éve tartják fogva, a tengerszint felett 3800 méter magasan van, Cochabamba pedig "csak" 2000 méter magasan van, így a hét elején erős fejfájás gyötörte.

A gyógyszer elmulasztotta a fájdalmat, most már viszonylag jól érzi magát.

A bolíviai ügyészség a néhai Rózsa Flores Eduardót és társait, köztük Tóásó Elődöt, valamint további több mint harminc embert államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolja. Egyebek között azt állítja, hogy meg akarták ölni Evo Morales elnököt és polgárháborút akartak kirobbantani Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségének elszakítása céljából.

Más vélemények szerint viszont a bolíviai titkosszolgálat állította csapdát a szeparatista csoportoknak, hogy utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló Santa Cruz-i vezetőket.

Olvasóink írták

 • 5. vakapád 2011. április 15. 20:15
  „Te is csak név nélkül vagy,amúgy pedig éppen a Magyar Tv-ben mutatták be őket,állig felfegyverkezve,amire azután azt mondták,hogy csak a fotó kedvéért csinálták.akaiváncsi lennék,hogy Magyarországon mit tenne a rendőrség,ha csak úgy poénból golyószóróval,és géppuska hevederrel a mellemen keresztbe fényképezkedne valaki”
 • 4. blaze 2011. április 15. 17:12
  „Rózsa-Florest Horvátországban hősként tisztelik, mert az is volt. Nem úgy mint a nevenincs hozzászólók! Amúgy is honnan tudod te miért voltak ott és volt-e náluk egyáltalán fegyver. Gondolom a hazahozott drogcsempész az nem szúrta a szemeteket, ő megérdemelte a segítséget...”
 • 3. ombi 2011. április 15. 15:57
  „Több mindent gyanítunk, keveset tudunk Tóásóék bolíviai üyeiről, az ottani viszonyokról.
  "Minden normális ország letagadja az ilyen pernahajdereket, nem még védi őket..." Igaz, ha tényleg pernahajdernek minősülnek, ám könnyen megeshet, hogy ezeknek az embereknek a nevét úgy fogják emlegetni néhány évtized múlva, mint mi Józef Zachariasz Bemét, vagy Jovan Damjanićét.
  Engedtessék meg nekik, hogy a szülőhazájuk legalább a bűnösségük beigazolódásáig ne tagadja meg (és nem le!) őket.”
 • 2. vakapád 2011. április 15. 13:29
  „Igazad van 100%-ig!minek ment oda?Örüljön ,hogy nem lőtték le,mint a barátját.Mellesleg ha már ilyen hecckampányt folytat a média,akkor kampányoljanak Budaházyért is.Ugyanis az egyik 19,a másik egy hiján 20”
 • 1. Madarász 2011. április 15. 09:54
  „Szerintem ártatlan embereknél nincs fegyver és ne csinálják a fesztivált idegen országban.
  Mi a fenéért kell nekünk ilyenekkel egyáltalán foglalkoznunk, szerintem a magyar állampolgárságától is meg kéne fosztani, legyen csak a románoké.

  Minden normális ország letagadja az ilyen pernahajdereket, nem még védi őket...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a Gázai övezetben elrabolt olaszt

Megölték a Gázai övezetben csütörtökön elrabolt olasz békeaktivistát. Élettelen testét az éjjel… Tovább olvasom