Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Tízezren az auschwitzi Élet Menetében

Lengyelország - Csaknem tízezer ember sétálta végig csütörtök délután azt a három kilométert, ami az auschwitzi náci haláltábor bejáratától a szomszédos láger, Birkenau főterére vezet.
Az úgynevezett Élet Menetével a holokauszt áldozataira emlékeztek az 53 országból összegyűltek, köztük több száz magyar.A magyarok számára a megemlékezés már délben kezdődött, az auschwitzi "magyar barakknál". Itt rövid beszédet mondott Szekeres Imre, honvédelmi miniszter, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, majd Hajdu István, a Vígszínház művésze Radnóti Miklós "Töredék" című versével emlékezett az itt elpusztított magyar zsidókra. A magyar megemlékezők ezután csatlakoztak a nemzetközi menethez és elgyalogoltak Birkenauba, a központi megemlékezésre.

Az Élet Menete Alapítvány megszületésének évfordulóján rendezik ezt az emlékezést a holokauszt több millió áldozatára. Először 1988-ban vonultak végig ezen az úton a megemlékezők, előbb kétévente, majd 1996 óta immár minden évben.

Olvasóink írták

 • 4. Adolf Hitler 2008. május 04. 07:42
  „Ha bejáratott lett volna a 1944-ben a Szálasi kormány akkor te most nem itt ugatnál!!Javaslom neked , hogy addig nyaljad a zsidók seggét míg nem fordul meg a világ mert ha majd megfordul akkor te érted egy fürtös sem fog sírni. Lezártam a még el nem kezdődő vitát mert hülyékkel és zsidó bérencekkel nem vitázok.
  Eljön még a zöld október.”
 • 3. Meghökkentő 2008. május 03. 06:41
  „Ha bejáratott demokráciánk lenne, 2. hozzászóló esetében megvalósul a büntetési tétellel sújtható, hivatalból indítandó "nyilvánosság előtt elkövetett..." szabálysértési eljárás.”
 • 2. Adolf Hitler 2008. május 02. 22:08
  „Maradt volna ott rögtön az a sok rohadt zsidó!!!”
 • 1. legal 2008. május 02. 14:58
  „Szegedi főiskolai tanulmányi csoport kapcsolódó tagjaként 1980 július hónapban - nehéz kifejező igét találni rá - látogattam el az auschwitzi koncentrációs táborba, de gyomrom összerándul a mai napig az ott látottakon, hallottakon. Megrendült kegyelettel lehet és kell viszonyulnunk ahhoz a barbársághoz, amelyet csak a legmagasabb faj, az ember képes elkövetni saját tagjai ellen. Gondolok itt még az emberi életek millióit kiírtó önös érdekű háborúkra, a nukleáris fegyverek létezésére is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az apa azzal fenyegetőzött, elgázosítja a gyerekeket

Ausztria - Az osztrák férfi, aki 24 éven át tartotta fogva saját lányát és közös gyerekeiket a… Tovább olvasom