Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Tehénember embriókat hoznának létre angol kutatók

Angol kutatók engedélyt kértek arra, hogy az őssejtek további kutatása érdekében tehénpetébe emberi DNS-t ültessenek, ezáltal tehénember vagy embertehén embriókat hozzanak létre.
A Newcastle Egyetem és a londoni Kings College kutatói hétfőn kértek három évre szóló engedélyt a tehénember (vagy embertehén) embriók létrehozására. A tervezett kiméra körülbelül 99,9 százalékban lenne ember, és 0,1 százalékban tehén, mivel úgy hoznák létre, hogy a tehén petesejtjéből kiemelnék a sejtmagot, és helyette emberi sejtmagot, azaz emberi genetika anyagot ültetnének be.

Hogy a kutatók megkapják-e az engedélyt, néhány hónapon belül dől el. Ha az eljárás netán gyakorlattá válna, a tudósok az eddigieknél jóval nagyobb mennyiségben juthatnának embrionális őssejtekhez. A bírálók azonban azzal érvelnek, hogy a módszer elmosná a határt az emberi és az állati lét között, ezzel aláásná magát az emberi méltóságot is.

A sokak által erkölcstelennek és veszélyesnek tartott eljárás célja őssejtek kinyerése, amelyekkel feltehetően súlyos betegségek - így az Alzheimer- és a Parkinson-kór - válhatnak gyógyíthatóvá a jövőben - olvasható a BBC News honlapján.

Az őssejt-kutatás az orvostudomány egyik legígéretesebb, legforrongóbb, egyúttal az egyik legvitatottabb területe. Őssejtek azok a kezdeti sejtek, amelyekből bármilyen sejt kifejlődhet, s amelyekből így elvileg bármely szerv, testrész vagy szövet előállítható lenne.

Őssejtek kinyerhetők köldökzsinórvérből, csontvelőből és foggyökérből. Ez az eljárás etikailag semmiféle aggályt nem kelt. Az őssejtek másik fő forrása az embrió, ám az embrionális őssejtek kutatása heves vitákat kavar szerte a világon. Ám számos szakember az embrionális őssejteket tartja jobbnak, mert bár ugyanúgy a végtelenségig képesek osztódni, mint a szöveti őssejtek, bármilyen sejtté fejlődhetnek, míg a szöveti őssejtek kifejlődési köre jóval kisebb.

Mivel embrionális őssejtekhez nehéz hozzájutni, és vitatott az eljárás, a kutatók egy még vitathatóbb módszerhez folyamodnának: emberi DNS-t ültetnének be egy tehén-petesejtbe, más szóval egy embertehén vagy tehénember kimérát hoznának létre, bár a létrejött keverékembriót csak néhány napig hagynák életben, amíg ki nem nyerik belőle a "csodatévő erővel" bíró őssejteket.

A kimérák a hibridektől eltérően nemcsak két faj között, hanem fajon belül is létrejöhetnek, valamint természetben és laboratóriumban egyaránt születhetnek. A legutóbb egy koreai kiméra keltett felháborodást világszerte. Koreai kutatók emberi embrionális őssejteket juttattak fejlődő egérembriókba. A tiltakozások a kutatás megszüntetésére kényszerítették a szakembereket.

A vita folyik, de a kimérák lehetősége miatt újra kell értékelni, hogy mit jelent embernek lenni, s a válasz egyelőre korántsem egyértelmű - olvasható a BBC News háttéranyagában.

MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtorlással fenyegetőzik Szaddám Huszein volt pártja

A feloszlatott iraki Baasz Párt a szigorúan őrzött bagdadi "zöld zóna" elleni támadásokkal… Tovább olvasom