Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Tárgyalnak a brazil fúrótornyokon sztrájkolók

Brazília - A Petrobras brazil állami olajvállalat tárgyalásba kezdett dolgozói legnagyobb szakszervezetével szerdán. A fúrótornyokon hétfő óta tart a munkabeszüntetés, és ha nem sikerül megegyezni, a következő napokban a finomítókra is kiterjedhet, sőt, augusztusban már országos sztrájkot hirdetne a szakszervezet.

Tőzsdei elemzők továbbra is attól tartanak, hogy a sztrájk tovább növeli a nyersolaj már így is rekordokat döntő világpiaci árát.A Petrobras állami olajcég dolgozóinak legnagyobb szakszervezete, az Egyesült Olajmunkások Szövetsége (FUP) öt napos sztrájkot hirdetett hétfőtől. A vállalat különleges csapatokat küldött a fúrótornyokra, hogy a munka ne álljon le.

A cég szerint kevesebb mint 136 ezer hordóval csökkent a napi kitermelés, ami egyébként 1,49 millió hordó. A FUP korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha nem sikerül megegyezniük a céggel, csütörtökön és pénteken az olajfinomítókra is kiterjesztik a munkabeszüntetést. Augusztus 5-én pedig újabb, országos és határozatlan idejű sztrájkot hirdetnének. Nem a termelés beszüntetése a cél, csupán figyelmeztetni akarják a vállalatot, hogy komolyan kiállnak a követeléseikért - mondta kedden este José Genivaldo da Silva, a szakszervezet vezetője.

A brazil állami olajcég 42 fúrótornyának dolgozói eggyel több szabadnapot követelnek a kulcsfontosságú Campos-medence tengeri lelőhelyen. A jelenlegi szerződésük szerint 14 napot dolgoznak egyfolytában, majd 21 napig pihennek. A szakszervezet azt is el akarja érni, hogy a vállalat számítsa be munkanapnak azt a napot, amikor a dolgozók visszautaznak a szárazföldre. Ha augusztusban országos sztrájkot hirdetnek, már fizetésemelést is fognak követelni.

A Campos-medencében 55 olajmező van, 100 ezer négyzetkilométeren. Naponta 22 millió köbméter földgázt és 1,49 millió hordó olajat termelnek ki a területen. Ez Brazília olajtermelésének 84 százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy spanyol légitársaság 900 embert fog elbocsátani

Spanyolország - A Spanair spanyol légitársaság 900 alkalmazottjától fog megválni, és kilenc… Tovább olvasom