Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Támadást indítottak az Iszlám Állam harcosai a kormányerők állásai ellen Deir-ez-Zórban

Támadást indítottak csütörtökön az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai a kormányerők állásai ellen a Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartományban található el-Majádín és Szálhíje városok közötti szakaszon, a támadásokban a kormányerők legalább 18 tagja és 15 dzsihadista életét vesztette - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
A dzsihadisták öngyilkos robbantásos merényletekkel és robbanószerrel megpakolt autókkal indították meg támadásukat a kormányerők állásai ellen a két város közötti mintegy 32 kilométeres szakaszon. Ezt követően heves harcok bontakoztak ki a szélsőségesek és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők között.
    
Az Iszlám Állam ezzel szemben mindössze annyit közölt a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, hogy harcosai "nagyszabású támadást indítottak Abu-Kemál északi és nyugati részénél". A hír hitelességét eddig senki sem erősítette meg. A szintén Deir-ez-Zór tartománybeli, a szíriai-iraki határ közelében fekvő város a radikális iszlamisták egyik utolsó kelet-szíriai fellegvára volt, mielőtt a kormányerők tavaly november közepén visszafoglalták.
    
Az OSDH emellett beszámolt arról, hogy legalább 13 civil, köztük hét nő életét vesztette feltehetőleg a Washington vezette nemzetközi koalíció egyik légitámadásában, amelyet a dzsihadisták uralta as-Safah ellen hajtottak végre Deir-ez-Zór tartományban. A szíriai állami média 15 halottról tájékoztatott a helyi lakosok beszámolóira hivatkozva.
    
Heves összecsapások zajlanak a két fél között az északnyugat-szíriai Aleppó és Idlíb tartományokban is. A harcok során a radikális iszlamisták elfoglaltak két települést Aleppó tartományban, közelebb kerülve a térséget az ország déli és középső részével összekötő egyetlen autópálya felé. Az Idlíb tartománybeli Szindzsár térségében a dzsihadisták a kormányerők öt tagját megölték, több tagját pedig foglyul ejtették az Aamák szerint. 
    
A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH szerint a hadsereg legalább tucatnyi tagja vesztette életét a harcokban a két tartományban.
    
A londoni székhelyű civil szervezet szerint a szélsőségesek egyre inkább kiterjesztik a középnyugat-szíriai Hama és az említett Aleppó, illetve Idlíb tartomány határán található "enklávéjuk" területét, jelenleg mintegy 80 települést uralva a térségben.
    
Habár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartják Nyugat- és Kelet-Szíria mellett Észak-Irak főként lakatlan sivatagi területeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trump a palesztinok segélyezésének felfüggesztésével fenyeget, ha nem tárgyalnak

A palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök… Tovább olvasom