Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Tálib támadás egy kabuli étterem ellen, sok külföldi halálos áldozat

A tálib lázadók öngyilkos merényletet és lőfegyveres támadást követtek el péntek este Afganisztán fővárosában, egy szigorúan őrzött negyedben, egy külföldiek által is látogatott libanoni étteremben. Huszonegy embert megöltek, zömmel külföldieket - közölték a hatóságok.
A kabuli rendőrfőnök szombat reggel kijelentette, hogy a halálos áldozatok között 13 külföldi van: kanadai, orosz, libanoni és európai unióbeli. Szombat délelőtti értesülések szerint legkevesebb két amerikai állampolgár is életét vesztette a merénylet következtében. Ezt a kabuli amerikai nagykövetség közölte Twitter- üzenetében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy a világszervezet négy civil tisztségviselője is a halottak között van, és mélységesen elítélte a támadást. Hasonlóképpen tett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amelynek kabuli képviselője, a 60 éves libanoni Vábel Abdalláh halt meg a támadásban. Van egy brit állampolgárságú halálos áldozat is a londoni külügyminisztérium közlése szerint, valamint két kanadai az ottawai kormány közleménye szerint.

Az öngyilkos merénylő az étterem bejáratánál robbantotta fel magát, majd két társa a hátsó bejáraton, a konyhán keresztül hatolt be, és tüzet nyitott a vendégekre. A lövöldözés legalább húsz percig tartott. A biztonsági őrök végül a két életben maradt támadót lelőtték.

A merényletet egy szóvivőjük szerint a tálib lázadók követték el, és kimondottan a külföldiek ellen irányult. Mint Zabihulla Mudzsahid mondta, az áldozatok magas rangú német tisztségviselők.

Afgán rendőrök egy sebesült férfit vezetnek el egy külföldiek által is látogatott kabuli étteremből, ahol tálib lázadók öngyilkos merényletet és lőfegyveres támadást követtek el 2014. január 17-én. A támadók legalább 21 embert megöltek. (MTI/EPA/Sz. Szabavun)
A berlini külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg, hogy akár egyetlen német állampolgár áldozatul esett volna a támadásnak.

Az étterem Kabul egy olyan kerületében van, amely fokozott védelmet élvez, mert sok külföldi követség van a környéken, és jó pár gazdag afgán is a városrészben lakik. Maga a vendéglátóhely még szigorúbban védett, csak több biztonsági kapun lehet bejutni, és kívülről nem látszik étteremnek, nincs rajta semmilyen felirat, és az utcafronton nincsenek ablakai.

A támadás sebesültjeit - legalább négyen vannak - egy kabuli katonai tábor kórházába szállították - közölték az afgán biztonsági erők.

Bár az utóbbi hónapokban az afgán fővárosban csökkent a lázadók támadásainak száma, a pénteki merénylettel feltehetőleg azt akarták érzékeltetni, hogy még mindig képesek a legszigorúbban őrzött területeken is támadásokat elkövetni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét meglőttek két középiskolást az Egyesült Államokban - fotók

Egy tanuló meglőtte két társát pénteken az egyesült államokbeli Philadelphia egyik középiskolájában - közölte a rendőrség. Tovább olvasom