Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Szuleimán: Mubarak átadta a hatalmat a hadseregnek

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken kora este Omar Szuleimán alelnök.

A Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán, s városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok.

"Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az elnöki posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szuleimán.

Előzmények:

Ezrek gyűltek össze pénteken Kairóban  az elnöki palotánál, ahol a pénteki imát követően nagygyűlést  tartanak, hogy követeljék Hoszni Mubarak államfő távozását. A  központi Tahrír téren tízezrek gyülekeznek.

Egyes értesülések szerint radikális beállítottságú fiatalok az elnöki palota ostromát tervezik. A tiltakozók azt skandálják, hogy "Le Mubarakkal". Az egyik ifjúsági mozgalom tagja azt mondta, hogy a pénteki imát követően a tömeg elfoglalja az épületet. "A hadsereg eddig semleges volt, nem bántott bennünket" - tette hozzá.

Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi hat páncélozott járművel, köztük három harckocsival. Azt nem tudni, hogy Mubarak elnök a palotában tartózkodik-e, a katonák mindenesetre arról győzködik a tömeget, hogy nem.

Ezzel egy időben mintegy tízezer ember gyülekezett az egyiptomi állami televízió épületénél, a tömeges tiltakozások újabb helyszínénél. Hasonlóképpen az eddigi tömeges megmozdulások helyszínén, a Tahrír téren is tízezrek gyűltek össze. A tiltakozókhoz 15 katonatiszt is csatlakozott, századositól alezredesi rangig - közölte Ahmed Ali Sumán őrnagy.

Kairóban és Alexandriában óráról órára növekszik a tiltakozók száma. Egyes értesülések szerint a megmozdulásokon a déli imát követően több mint tízmillió ember fog részt venni. A tiltakozások a "Mubarak, távozz ma" jelszó alatt zajlanak.

A MENA hírügynökség arról számolt be, hogy a hadsereg legfelső vezetése pénteken fontos ülést tartott, amelyen Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter elnökölt, és az országban kialakult helyzetről volt szó.

Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter pénteken a BBC világrádiónak kijelentette, hogy egy katonai államcsíny "rossz lenne mindenkinek". Hozzátette, hogy a katonai fordulat borzalma lenne a legrosszabb megoldás mindenki számára, mind a fiataloknak, mind a gazdaságnak, s ezt a forgatókönyvet jó lenne elkerülni. Úgy vélekedett, hogy "a hadsereg megőrzi a fegyelem magas fokát, és nem lőnek majd a fiatalokra. Ez a patthelyzet nem tarthat örökké."

Olvasóink írták

 • 11. meir 2011. február 12. 19:31
  „Mindenki figyelmebe!!!
  JOL VAGYOK!! SOHA JOBBAN!!!”
 • 10. elemér 2011. február 12. 02:35
  „Mubarak $70 billios vagyona ugy lett, hogy Egyiptomban üzlet csak rajta keresztül folyhatott. Aztán a kormányban is az ö haverjai voltak üzleti összeköttetésekkel. Legnagyob ingatlan befektetései külföldön London, NY, Hollywood. Egyiptomi évi átlag kereset $2,000=542,187.74 Forint

  http://www.youtube.com/watch?v=yAZi2S3XIDg

  Mubarak jelenleg itt élvezi az életet saját rezidenciáján-Sharm el-Sheikh. Ha menni kell akkor nyugatot válassza, és nem az arabokat. Baj csak ott lessz hogy nyugaton kiadják ha perelik.

  http://www.youtube.com/watch?v=t3oXurACZ7g&feature=player_embedded

  Igy néz ki a világ korrupcios ranglista. Mo.40-ik a listán. Kiváncsi vagyok hogy lessz e változás.

  http://www.nationmaster.com/graph/gov_cor-government-corruption”
 • 9. elemér 2011. február 11. 22:33
  „Kérdezi a nép hol van Mubarak. Erre a válasz nincs otthol. Mubaraknak a fejéhez nyomtak egy pisztolyt és választhatott, maradsz vagy eltünsz innen. Az biztos hogy magátol nem mondott le.;))”
 • 8. elemér 2011. február 11. 21:05
  „Mubarak és cinkosainak svájci bank betétjeit befagyasztották 3 évre. Ingatlanokat se tudják otthol eladni. Ezt csinállták Tunézia elnökével is. Egyiptomi katonaságnak tisztázva volt, hogy segélyektöl bucsuzhatnak ha nem ugy lessz mint ahogy az USA akarja. Mubaraknak menni kell és a demokráciát nem lehet halogatni. USA segitség és közbejárás nélkül ez máskép történt volna. Az egyedüli hatalom ott most a katonaság. Ez pedig digitális forradalom volt. Szervezkedtek Facebook, Twitter és Google video, meg mobil telefon segitségével. Mindig megtalálták a kiskapukat. A nyugati demokrácia hódit. Kinában ezt figyelemmel követik. Ott nem igy fog menni. Az elvtársak szocik lesznek, és mentik a vagyonukat. Erre már volt példa a történelemben.;))”
 • 7. nüs 2011. február 11. 20:02
  „na persze mert aztán a nagy nyugat az a demokrácia fellegvára :D”
 • 6. Patriot 2011. február 11. 19:56
  „Iszlám és a demokrácia, az meg az együgyű naivitás.”
 • 5. Agent 2011. február 11. 19:52
  „4, hát úgy vélem alapvetően korlátolt és buta felfogás az, hogy arab, iszlám=terrorista.”
 • 4. Kftimi 2011. február 11. 19:37
  „ez nekünk rossz lesz... majd lesz valami választás netán, majd nyer a radikális iszlám szervezet, és bengg...”
 • 3. Agent 2011. február 11. 19:29
  „"Hogy érzed most magad Meir?"

  atommal álmodik:)”
 • 2. G.D 2011. február 11. 18:53
  „Az "egyiptomi néppel" természetesen, mielött valaki még aluliskolázottnak tart.”
 • 1. G.D 2011. február 11. 18:50
  „Örülök,az egyiptominéppel együtt, hogy ez végre megtörtént!! Hogy érzed most magad Meir?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rongálás miatt elpusztulhat egy félezer éves szőlőtőke

Súlyosan megrongáltak egy ötszáz éves, különleges szőlőtőkét, a zöld veltelini fajta egyik ősét az… Tovább olvasom