Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Sztrádaépítéses pénzekkel csaltak Szlovákiában

Sztrádaépítéssel kapcsolatos visszaélésre derült fény Szlovákiában. A leleplezés a kormánykoalíciónak jöhet kapóra. A branyiszkói sztrádaalagút építése körüli több millió koronás - vagyis több milliárd forintos - csalás miatt a rendőrség vádemelési javaslatot tett. A Szlovák Útkezelőség több volt vezetőjét bűnszövetkezet létrehozásával is vádolják.
Kiderült ugyanis, hogy különféle praktikákkal svájci számlákra "folyattak át" tetemes összegeket a beruházásra szánt pénzekből.Robert Fico szlovák kormányfő hétfői svájci látogatása során már célzott a néhány évvel ezelőtti visszaélésekre, de a szlovák rendőrség hivatalosan csak kedden jelentette be a csalók elleni vádemelési javaslatról.

A Szlovák Útkezelőség három volt vezető alkalmazottja 2001-ben bűnszövetkezetet hozott létre, amelybe bevonták egy svájci cég, az Erga suisse GmbH szlovákiai képviselőjét is - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Martin Korch, a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivője. A svájci céget úgy vették be az alagútépítési beruházásba, hogy a fő technológiai beszállító céggel kötött szerződéshez függeléket hagytak jóvá. A szerződés-kiegészítéssel az említett svájci kft. alvállalkozóvá vált.

A svájci vállalkozás révén azután különféle fiktív számlákat állítottak ki, valamint mesterségesen, indokolatlanul emelték a beszállítói árakat. A csalással szerzett pénz az útkezelőség három érintett vezetőjének svájci számláján kötött ki: egyikük egymillió, bűntársai pedig 280 ezer és 216 ezer svájci frankkal lettek gazdagabbak. Bár a szlovák rendőrség már 2004 óta dolgozik a csalási ügy felgöngyölítésén, a nyomozás csak két évvel ezelőtt kapott lendületet, amikor a svájci rendőrök a nemzetközi jogsegély keretében megadták a szükséges információkat szlovák kollégáiknak - közölte a pozsonyi országos rendőr-főkapitányság szóvivője. A gazdasági bűncselekmény-sorozat még Mikuláš Dzurinda ((ejtsd: mikulás dzurinda)) miniszterelnöksége idején történt.

A nagy sztrádaépítési beruházásokra készülő, Robert Fico vezette szlovák kormánykoalíciónak ez a botrány politikai szempontból akár kapóra is jöhet. Az elmúlt egy-két hónapban éppen Dzurinda pártja, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió sugalmazta ugyanis a leginkább azt, hogy Ficóék nagy pénzek elsinkófálására készülnek sztrádaépítés ürügyén. A csaknem öt kilométer hosszú branyiszkói autópálya-alagút Szlovákiában a harmadik leghosszabb. Az országot nyugat-kelet irányban átszelő D1-es autópálya északkelet-szlovákiai részén, a Poprád és Eperjes közti szakaszon épült. Az autósok 2003 nyarától használhatják.

Olvasóink írták

  • 1. polgár 2008. április 16. 11:43
    „Még jó hogy nállunk nincs ilyen....de autópályánk is alig van...!?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenkezik a pápa az amerikai pedofil papok miatt

XVI. Benedek pápa az Egyesült Államok felé tartva kedden azt mondta, "mélységesen szégyelli" az… Tovább olvasom