Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Szlovákiában újra szankcionálnák a nyelvtörvény megsértését

Szlovákiában megpróbálják visszaállítani az úgynevezett nyelvrendőrséget! A kormányzati oldalon ugyanis vannak olyanok, akik szerint a kisebbségben élő magyarok hátrányosan megkülönböztetik a többségi szlovák nemzetet.
A Kulturális Minisztérium visszatérne a 90-es évek első felének gyakorlatához, amikor szankcionálták a nyelvtörvény megsértését. A vegyesen lakott területeken élő szlovákokat ugyanis gyakran diszkriminálják - áll abban a kulturális minisztériumi beterjesztésben, amelyet Robert Fico kormánya szerdán tárgyal meg.

1999-ig, tehát a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó norma hatályba lépéséig pénzbírságot is kiróhatott a tárca, azután már csak figyelmeztethetett. De ez nem elég hatékony, ezért javasolják a korábbi gyakorlat, a Nyelvrendőrség visszaállítását, és a köztisztviselők vizsgáztatását szlovák nyelvtanból. Sok magyar lakta településen ugyanis nem tartják be az idevágó szabályokat. Például a magyar kulturális rendezvények plakátjai csak magyar szöveget tartalmaznak. Egyes településeken a hirdetések csak magyarul hangzanak el, vagy a szlovák nyelv a második helyre szorul – indokolja a minisztérium a törvényjavaslat beterjesztését.

A nyelvtörvényt a rossz emlékű Meciar-érában, 1995-ben fogadta el a szlovák parlament, amely a szlovák nyelv státusát rögzíti. Ott azonban, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a kisebbségi nyelvhasználati törvény szabályainak megfelelően a kisebbség nyelve is használható a hivatalos ügyintézés, illetve a mindennapi érintkezés során.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzszünetet kötöttek a palesztin fegyveres csoportok

Késő este tűzszünetet kötöttek a palesztin fegyveres csoportok, köztük a Hamász és a Fatah. A… Tovább olvasom