Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szlovákia csatlakozik az euróövezet megállapodásához, de pénzt nem ad

Szlovákia csatlakozik az euróövezet országainak keretmegállapodásához, amelynek alapján Görögország hitelt kap a tagállamoktól, de maga egyelőre nem ad pénzt a görögöknek - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután tárgyalt az érdekegyeztető tanács tagjaival.

Fico azt mondta, hogy a segítségről szóló megállapodást Szlovákián kívül már az euróövezet minden országa aláírta. Szlovákia nevében Ján Pociatek pénzügyminiszter írja majd alá a dokumentumot.
"Az események azt mutatják, hogy az euróövezettel kapcsolatos helyzet nagyon komoly. Ebben a helyzetben világos, hogy az euróövezetnek lépnie kell. Szlovákia nem akarja megakadályozni, hogy a többi ország hitelt nyújtson a görögöknek. Úgy néz ki, ennek a pénzügyi mechanizmusnak a beindítása az egyetlen lehetőség arra, hogy biztosítsuk az euróövezet stabilitását. A pénzügyminiszter által aláírt szerződést még a szlovák parlamentnek is jóvá kell hagynia" - fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: a döntés meghozatala már az új, a június 12-ei parlamenti választás után felálló törvényhozásra vár.
Pozsony hivatalos álláspontjáról Fico pénteken este Brüsszelben tájékoztatni fogja az euróövezet többi országának kormányfőit. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a végső döntés a szlovák parlament kezében van.
"A Nemzeti Tanácsban (a parlament) esedékes ratifikációs folyamatot nagyban befolyásolják majd azok az intézkedések, amelyeket a görög parlament fogad el a közeli hetekben" - mutatott rá Fico.
A szlovák ellenzék élesen bírálja a kormányfőt, s azt állítja, hogy megpróbálja megkerülni a parlamentet. Szerintük Fico Brüsszelben semmiféle kötelezettségeket nem vállalhat, mert arra nincs a parlamenttől felhatalmazása.
Pociatek pénzügyminiszter ezeket a vádakat azzal utasította vissza, hogy egyelőre csak a segítség kereteiről, a mechanizmus beindításáról folyik a vita, nem pedig a konkrét hitelekről. A szlovák ellenzék szerdán beadvánnyal fordult Pavol Paska házelnökhöz, hogy hívja össze a törvényhozás rendkívüli ülését. A házelnöknek hét napja van a tanácskozás összehívására. +++ kjk/knc

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. május 10. 02:03
    „Ennek az EU-nak nincs jovoje! Az angolok is ezt mondjak! Zsido erolkodes!!!!!!!”
  • 1. bonita2 2010. május 09. 15:11
    „SOHER BANDA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatai is vannak a földcsuszamlásoknak

Hét ember meghalt, negyven eltűnt Tádzsikisztánban a heves esőzés okozta földcsuszamlások miatt. Tovább olvasom