Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Szerbia rendezné kapcsolatait délszláv szomszédaival

Szerbia rendezné kapcsolatait Montenegróval és Macedóniával, ám az első konkrét lépéseket tőlük várja. Belgrád jelezte is Podgoricának és Szkopjénak, hogy fogadná a két szomszédos ország új nagyköveteit. Szerbia Koszovó elismerése miatt utasította ki a jugoszláv utódállamok belgrádi diplomáciai képviseletének vezetőit.
Borisz Tadics szerb államfő szerint most a Crna Gorának és Macedóniának kell megtenni az első lépést a kapcsolatok normalizálásának irányába. Milo Djukanovics montenegrói kormányfő azonban ezt nem így gondolja. Mint nyilatkozta, nem Podgorica szakította meg a kapcsolatokat a nagykövet kiutasításával, hanem Belgrád. A szerb reagálás azonban nem maradt el: emlékeztették Djukanovicsot, hogy Crna Gora volt az, aki elismerte Koszovót, és ezzel megsértette Szerbia szuverenitását, a diplomáciai lépés csak válasz volt. A vita ellenére azonban mind Szerbia, mind Montenegró a kapcsolatok rendezésére törekszik, már csak arról van szó, hogy a két sértődött ország közül melyik tegye meg az első lépést. Ám Szerbiában úgy látják, hogy "Crna Gora nem siet javítani a kapcsolatokat Szerbiával".

Az államfő szerint "ez senkinek sem használ". Macedóniával ilyen jellegű vita ki sem alakult. Branko Crvenkovszki macedón elnök felszólította a kormányt, hogy kezdjen konzultációkat az új belgrádi nagykövet kinevezéséről. Üdvözölte Tadics kijelentését, hogy mind Szkopje, mind Podgorica tegyen javaslatot az új nagykövettel kapcsolatban. A macedón kormány és a külügyminisztérium azonban az elnökkel ellentétben egyelőre nem reagált a belgrádi jelzésekre. A szerb-horvát kapcsolatok jelenlegi állása sem ad okot az elégedettségre. Tadics nemrégi varsói látogatása során találkozott Stjepan Mesic horvát elnökkel, és közösen állapították meg, hogy gyakorlatilag nincs is kapcsolat a két ország között. Az újabb elhidegülés oka a belgrádi nyilatkozatok, hogy Horvátország etnikai tisztogatást hajtott végre a szerbek ellen.

Szerbia szerint a horvát félnél nincs készség arra, hogy bocsánatot kérjen azokért az áldozatokért, amelyeket a szerb nép viselt el. Zágráb szerint bocsánatkéréssel csakis és kizárólag a szerb fél tartozik, és felháborodással vették Vuk Jeremics külügyminiszter nyilatkozatát a szerbek elleni etnikai tisztogatásról. Tadics szerint Szerbia és Horvátország gazdasági kapcsolataiban a mostaninál jobb időszakok is voltak. Mint mondta, Szerbia piaca nyitva állt a horvát termékek előtt, ám ezt nem lehet Horvátországról elmondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollandia mégse nyitja meg határait

Heves belpolitikai csatározás után Hollandia mégse nyitja meg kapuit a román és bolgár munkavállalók… Tovább olvasom