Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Szerbia májusban választ - az erőviszonyok kiegyenlítettek

Borisz Tadics szerb elnök csütörtökön aláírta a rendeletet a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választásról, amelyet május 11-én tartanak, amikor a már korábban kiírt vajdasági és helyhatósági választásokat is. Mindhárom - országos, vajdasági és helyi - szinten két nagy politikai tábor mérkőzik meg a hatalomért. A Magyar Koalíció ismét egyedül indul a választásokon. Elemzők szerint jó esélyekkel, hogy a mostani mandátumainak számát növelje.
A szakértők értékelése szerint Szerbiában a májusi választásokon két tábor verseng a parlamenti többség megszerzéséért, az egyiket a legnagyobb szerbiai párt, a most ellenzéki Szerb Radikális Párt (SZRSZ) vezeti, amelyhez szövetségesként közeledik Vojiszlav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja (DSZSZ) is, a másik pedig a Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párt (DSZ), amely a demokratikus, Európai-párti politikai erők táborának a zászlóshajója. Lassanként kialakulnak a jövőbeni koalíciók körvonalai is.

Annyi már biztos, hogy a Demokrata Párt választási szövetségre lép a G17 Plusz párttal, egyes kisebbségi szervezetekkel, köztük a horvátokkal és a szandzsáki muzulmánok egyik pártjával, de nyíltan még nem vállalta a közösséget a Liberális Demokrata Párttal, ám ez nem zárja ki a választások utáni koalíciót. A Kostunica-féle DSZSZ felújítja szövetségét a Velimir Ilics vezette Új Szerbiával, és közösen kokettálnak a radikálisokkal.

A Magyar Koalíció - amelyet jelenleg három vajdasági magyar párt alkot - egyedül indul a választásokon mindhárom szinten. Szinte biztos, hogy jobban szerepel, mint legutóbbi választásokon, amikor a megosztottság miatt csak három mandátumot szerzett. Ezt akár meg is duplázhatja. A Magyar Koalíció - ha önállóan indul is - támogatja a Demokrata Párt köré tömörült erőket.

Az esélyek e pillanatban teljesen kiegyenlítettnek tekinthetők. A közvélemény-kutatások nem támasztják alá, hogy a Szerb Radikális Párt a szocialistákkal és az új erősítéssel, a Kostunica-Ilics-féle pártkoalícióval kormánytöbbséget tudnak szerezni. De nem nyugtatják meg a némileg erősödött demokratikus oldalt sem. Emiatt sokan éppen a kiegyenlített erőviszonyoktól, a jelenlegi bénító patthelyzet fennmaradásától tartanak.

Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök március nyolcadikán mondott le, és oszlatta fel kormányát. A kormányfő lemondásának közvetlen okaként azt jelölte meg, hogy a kabinetben nincs egységes politika a legfontosabb kérdésben: Koszovó Szerbiához tartozásának ügyében. A miniszterelnök szerint a belpolitikai válságból a legjobb kiút az előrehozott választás, amit május 11-én, a vajdasági parlamenti és a szerbiai helyhatósági választások napján tartanak meg. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy a három vajdasági magyar párt a május 11-ei választásokon is koalícióban indul mind a szerbiai parlamenti, mind a vajdasági és a helyhatósági választásokon. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt szintén jó esélyeket lát a magyarok számára a májusi választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiában állították meg a tibeti menetet

Az indiai hatóságok csütörtökön letartóztatták a Tibet kínai elnyomása ellen tiltakozó menet száz… Tovább olvasom