Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szerb-horvát vita a Viharról

Szerbia - A 13 évvel ezelőtti háborús propagandát idéző, a sérelmeket felhánytorgató vita alakult ki a szerb és a horvát politikusok között a Vihar fedőnevű horvát hadműveletek évfordulóján, amikor is 13 évvel ezelőtt felszabadították a horvát területeket.
A horvát erők elől mintegy kétszázezer horvátországi szerb menekült Szerbiába.A vitát Borisz Tadics szerb elnök nyilatkozata indította el, amely szerint Szerbia elvárja Horvátország bocsánatkérését. Elsőként Stjepan Mesic horvát államfő reagált, aki szerint Szerbia rákényszerítette a háborút Horvátországra, és nem mulasztotta el kiemelni, hogy Belgrádban virággal kísérték ki a Vukovárba induló tankokat.

Ivo Sanader horvát kormányfő kemény hangon utasította el, hogy úgymond beszennyezzék a Vihar hadműveletet. Zeljka Antunovic az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, nem ismer olyan horvát politikust, aki bocsánatot tudna kérni a Viharért. Horvátországot érte támadás, ő csak védekezett és megvédte magát, és katonai győzelmével megroppantotta a Milosevics-rezsim gerincét. Szerbiában a Vihart nem felszabadító hadműveletnek, hanem etnikai tisztogatásnak tartják. Kétszázezer szerb hagyta el akkor szülőföldjét, és menekült Horvátországból Szerbiába. Hivatalos adatok nincsenek az áldozatokról. 1500-2000-re teszik a meggyilkoltak, eltűntek számát.

A szerb médiumokban megjelenő alkalmi írások kísértetiesen hasonlítanak azokhoz az uszító hangvételű tudósításokhoz, amelyek Milosevics korában mérgezték a közvéleményt. Nem az a lényeg, hogy Horvátország bocsánatot kér-e Szerbiától, amiért a bűncselekményre bűncselekménnyel válaszolt, a legnagyobb probléma az, hogy 13 év után sem tudjuk biztosan, hogy mit ünneplünk Horvátországban, a megszállt területek felszabadítását vagy a szerbek elűzését Horvátországból - olvasható az Index.hr kommentárjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozata is van a lengyelországi viharnak

Lengyelország - Egy 15 éves lány életét vesztette, 17-en pedig megsérültek, valamint tetemes anyagi… Tovább olvasom