Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Struktúrát váltanak az orosz fegyveres erők

Az orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az orosz fegyveres erőkön belül négy egyesített stratégiai parancsnokságot hoznak létre, valamint egységes rendszerbe szervezik az anyagi-technikai ellátást.

Ennek megfelelően négy katonai körzetet alakítanak ki a négy egyesített stratégiai parancsnokság alatt.

A moszkvai és a leningrádi katonai körzet összeolvasztásával létrejön a nyugati katonai körzet, amelyhez csatolják az Északi- és a Balti-flottát. Az eddigi észak-kaukázusiból alakul meg a déli katonai körzet, s ez alá rendelik a Fekete-tengeri Flottát.

A Volga menti-uráli, valamint a szibériai katonai körzet nyugati részének összevonásával jön létre a középső katonai körzet, míg a távol-keletit és a szibériai körzet maradék részét a keleti katonai körzetbe olvasztják be. Utóbbi parancsnoksága alá fog tartozni a Csendes-óceáni Flotta.

Igor Korotcsenko, a Nacionalnaja Oborona című lap főszerkesztője a BBC orosz nyelvű adásának nyilatkozva rámutatott, hogy ez a lépés teljes mértékben illeszkedik a hadsereg és a flotta szervezeti-állományi szerkezetének mélyreható átalakítási folyamatába. Logikus döntés azután, hogy a fegyveres erők szervezeti felépítésében már felszámolták a "szovjet örökséget", azaz a hadosztályokról és hadseregekről áttértek a dandárokon alapuló szervezési elvre és gyakorlatilag a csapatok irányításának hármas tagolására.

Az átalakítások beleilleszkednek a csapatok összlétszámának és a repülőterek számának csökkentését, valamint a tiszti állomány karcsúsítását célzó tervekbe, amelyek eredményeként a hadsereg egészében kompaktabbá válik. Mindezen reformok lényege az, hogy az egyesített stratégiai parancsnokság mindegyike mindhárom haderőnemet - a szárazföldi, a tengeri és a légi egységeket - irányítja, ami lehetővé teszi e képességek teljes integrációját - mondta Korotcsenko.

Anatolij Ciganok, a katonai előrejelzésekkel foglalkozó intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy még a Szovjetunió idején, 1975-ben Ogarkov marsall hadműveleti parancsnokságokat hozott létre, de ezt a struktúrát gyorsan eltörölték. Az Egyesült Államokban viszont öt évvel később hasonló egyesített parancsnokságokat állítottak fel, s most 30 év múltán Oroszországban újraszületik ez a modell.

Ciganok ugyancsak abban látja a reformok értelmét, hogy az adott katonai körzeteken belül folyamatossá válik a haderőnemek operatív irányítása, s nem eseti jelleget visel, hadgyakorlatoktól hadgyakorlatokig.

A védelmi miniszter helyettese néhány napja jelentette be, hogy átalakítják a minisztérium szervezetét. Két lábra állítják, mégpedig katonai és polgárira. Előbbi kizárólag a csapatok harci felkészítésének feladataival, a polgári pedig a védelmi jellegű megrendelésekkel és fegyverszállításokkal foglalkozik majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megremegett a föld a Fehér Ház alatt

Megremegett a föld a washingtoni Fehér Ház alatt péntek hajnalban; kisebb földrengés rázta meg az… Tovább olvasom