Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Strauss-Kahn - Európa rosszul járhat az IMF-vezéri utódlással

Dominique Strauss-Kahn francia elnöki ambíciói miatt a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) 2012 tavaszáig akkor le kellett volna játszódnia az utódlási folyamatnak, ha a szervezet vezérigazgatóját a hétvégén New Yorkban nem vették volna őrizetbe nemi erőszak kísérletének vádjával. És a váltás, a bűnügytől függetlenül is, valószínűleg arról szólt volna, hogy sikerül-e megvédeniük a visszaszoruló európai országoknak történelmi pozícióikat az alapon belül.
 
    Noha egyes londoni lapok már arról cikkeztek, hogy az IMF  vezérigazgatói helye voltaképpen Gordon Brown volt miniszterelnöknek  "dukál", a nemzetközi szervezeten belül már régóta arról folyik a  vita, hogy a vezetés reformjának jegyében ne válasszanak-e meg  inkább most először egy feltörekvő gazdaságú országból érkező  vezérigazgatót.  

    Az IMF működési rendjében tavaly novemberben, éppen Strauss-Kahn  támogatásával bevezetett változtatások következtében ugyanis megnőtt  a világgazdaságban is megerősödött fejlődő országok, így Kína, India  és Brazília szavazatának súlya. Ezzel létrejött annak az elvi  lehetősége, hogy a tagállamok szakítsanak azzal a sok évtizedes,  hallgatólagos megegyezéssel, hogy az IMF vezetője mindig egy  európai, a Világbanké pedig egy amerikai tisztségviselő legyen.  

    Dominique Strauss-Kahn közgazdászprofesszor, volt francia  pénzügyminiszter, aki 2007 novemberében öt évre vette át az IMF  irányítását, azzal váltott ki elismerést, hogy a globális pénzügyi  válság idején segített rávenni a világ vezetőit: pumpáljanak  dollármilliárdokat a gazdaságba. De a francia IMF-vezér elsősorban a  bajba jutott európai gazdaságok (a magyar, az izlandi a görög, az ír  és a portugál) iránti elkötelezettsége - a kívülállók szerint  elfogultsága - miatt vált ismertté.  

    Az IMF-nek az öreg kontinens iránti részlehajlása - vagy  megértése? -   egy csapásra megszűnhet, amint a szervezet élére nem  európai vezérigazgató kerül. Részben erre enged következtetni az  eurónak a Strauss-Kahn őrizetbe vétele óta végbement  árfolyamvesztése is. A világgazdaság súlypontjának eltolódása  mellett a regionális váltáshoz a szubjektív feltételek is adottak,  mert a fejlődő országokból nem egy kompetens közgazdász került már  az IMF látóterébe.   

    Közöttük tartják számon Trevor Manuelt, a dél-afrikai  tervbizottság vezetőjét, aki hazájának leghosszabb ideig hivatalban  lévő pénzügyminisztere volt, valamint Kemal Dervist, a török  pénzügyek volt irányítóját, aki sokáig az ENSZ Fejlődési Programját  irányította. Manuel és Dervis együtt dolgozott a Nobel-díjas Michael  Pence által létrehozott bizottságban, amelynek feladata a harmadik  világbeli országok gyors és fenntartható gazdasági fejlődésének  ösztönzése volt.   
  
  Az esélyesek között emlegetik az indiai Montek Szingh  Ahuluvaliát, az IMF független értékelő hivatalának első igazgatóját,  aki Újdelhiben a tervbizottság és a miniszterelnök gazdasági  tanácsadói testületének tagja volt. De szóba jöhet még Tharman  Sanmugaratnam szingarpúri pénzügyminiszter, valamint a mexikói  központi bank jelenlegi elnöke, Agustin Carstens vagy elődje,  Guillermo Ortiz is.  

    Az európaiak azonban most, hogy a görög adósságfinanszírozás  éppen a körmükre égni látszik, nem könnyen áldoznák be a  hagyományosan biztos pontnak tartott pozíciót valutaalap élén.  Többen máris azt állítják, hogy a belső működési szabályok  megváltozása nem jelenti automatikusan azt is, hogy egyúttal  módosult volna az IMF és a Világbank vezetőjének kiválasztási módja  is. Így tehát még kérdéses, hogy teremt-e új precedenst az IMF-vezér  utódlása körüli egyezkedés.  
 
   Az Egyesült Államok a maga részéről minden esetre még sohasem  jelezte, hogy hajlandó lenne lemondani a Világbank elnöki posztjának  betöltésétől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szálloda szobalánya az IMF-vezérre ismert támadójában

A New York-i Sofitel szálloda szobalánya nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt. Tovább olvasom