Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna 0°C | 10°C Még több cikk.

Sting fiatal menekülteket segít a Polar-díjjal járó pénzjutalmával

A 65 éves brit énekes, dalszövegíró ebruárban nyerte el a zenei világ Nobel-díjaként emlegetett Polar-díjat, amelynek minden kitüntetettje egymillió svéd koronát (32 millió forintot) kap.
A svéd Polar-díjjal járó pénzjutalmat Sting egy olyan nonprofit projekt számára ajánlotta fel, amely a zene segítségével támogatja fiatal menekültek beilleszkedését a svéd társadalomba.

A 65 éves brit énekes, dalszövegíró és Wayne Shorter amerikai dzsessz-szaxofonos, zeneszerző februárban nyerte el a zenei világ Nobel-díjaként emlegetett Polar-díjat, amelynek minden kitüntetettje egymillió svéd koronát (32 millió forintot) kap.

Sting, eredeti nevén Gordon Sumner azért kapta az elismerést, mert "többféle zenei műfajban alkotott, mint generációja bármely más zenésze", a klasszikus popzenét virtuóz zeneiséggel és műfaji nyitottsággal kombinálta. Emellett "valódi világpolgár, aki fáradhatatlanul használta hírnevét arra, hogy az emberi jogokat védje" - indokolta a díjat odaítélő bizottság.
 
Kép: Annika Berglund, (C) Polar Music Prize

Nagy megtiszteltetés számomra a svéd Polar-díj, és örömmel adományozom a vele járó pénzt a Songlines svéd ifjúsági kezdeményezésnek. A zene segít hidakat építeni, ez a projekt pedig rávilágít: a zenének alapvető szerepe lehet abban, hogy a fiatal menekülteknek lehetőséget teremtsen a társadalomba való beilleszkedésre

- idézte a Songlines projekt honlapján megjelent közlemény a zenészt.

A Songlines menekültstátuszt kérő, a háború elől elmenekült, főleg afgán, eritreai és szíriai fiatalokat támogat, akik jelenleg svéd menekültszállásokon élnek.
A szervezők szerint a projekt a zenei tevékenységen keresztül képes integrálni őket a társadalomba, a programok révén barátságokat köthetnek és fejlődik a nyelvtudásuk.
Sting adományát zenei táborokra, koncertszervezésre és hangszerek vásárlására költik a fiatal menekültek számára.
A Polar Music Prize elnevezésű zenei díjat Stig Anderson, az ABBA együttes egykori producere, a Svéd Királyi Zeneakadémia 1997-ben elhunyt tagja alapította 1989-ben. A világ legjelentősebb zenei trófeáját akarta létrehozni, amellyel évente egy vagy több embert, csoportot vagy intézményt tüntetnek ki műfajtól függetlenül ismerve el kivételes teljesítményüket. A rendszerint egy popzenészt és egy klasszikus zenészt elismerő díjat 1992-ben adták át először, és mások mellett Ligeti György zeneszerző is megkapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2018-tól bevezetné a külföldiek biometrikus azonosítását Ukrajna

Terveik szerint ujjlenyomatot vesznek és digitális fotót készítenek a külföldiekről a… Tovább olvasom