Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Spanyolországban önkormányzati és regionális választások kezdődtek

Önkormányzati és regionális választások kezdődtek vasárnap Spanyolországban, ahol ez az első megméretés azóta, hogy a kormány átfogó megszorításokat vezetett be és népszerűtlen reformok megvalósítását hirdette meg.
Az előrejelzések azt mutatják, hogy még a hagyományosan baloldali szavazóbázisnak számító városok többségében is nagy valószínűséggel az ellenzékben lévő konzervatív Néppárt (PP) kerül majd ki győztesen. Amennyiben a feltételezések beigazolódnak, José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök komoly akadályokba ütközhet az általa tervezett deficitcsökkentő lépések megvalósítása terén, és könnyen lehet, hogy az eredetileg 2012-ben esedékes parlamenti választásokat előbb kell megrendezni.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt(PSOE) élén álló Zapatero támogatottsága az utóbbi időben óriásit zuhant, miután népszerűtlen reformokat hajtott végre annak érdekében, nehogy az ibériai ország legyen az euróövezet következő pénzügyi mentőövre szoruló tagja. A spanyol kormány tervei szerint ez év végére 6 százalékra faragják le a GDP-arányos költségvetési hiányt.

Az országban több ezren gyülekeztek a választások kezdete előtt a nagyobb városok közterein, hogy tiltakozzanak a megszorító intézkedések ellen. Spanyolországban tilos a választás napján és az azt követő 24 órában is megmozdulásokat tartani, ennek ellenére a kormány nem rendelte el a rendőrség bevetését a törvényi tilalom érvényesítésére, attól tartva, hogy az egy hete kezdődött békés tüntetések esetleg erőszakba torkollnak.

Vasárnap Spanyolország 17 autonóm közösségéből 13-ban újul meg a regionális kormány. A 34,6 millió szavazásra jogosult összesen 8116 polgármester, több mint 68.400 önkormányzati képviselő és 824 területi képviselő kilétéről dönthet majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netanjahu tagadja, hogy súlyos volna a nézeteltérés ő és Obama között

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tagadta szombaton, hogy súlyos volna a nézeteltérés ő és Barack… Tovább olvasom