Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Sokat isznak és cigiznek az osztrák fiatalok

Magyarországon átlagosan 21, Ausztriában 12,6 öngyilkosság jut 100 ezer fiatalra.

Sokat isznak és dohányoznak az osztrák fiatalok - figyelmeztettek osztrák szakemberek. Mint arra a gyermekegészségügyben dolgozó szakemberek rámutattak, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése szerint a 30-ból a 27. helyen áll Ausztria a fiatalkorúak általános egészségi állapotát értékelő rangsorban.

Az ENSZ gyermekügyi szervezeténél, az UNICEF-nél a 21-ből a 14. helyen szerepel az ország. Az adatok főként annak fényében számítanak rossznak, hogy a nemzeti össztermék arányában mérve sokat költ Ausztria az egészségügyre - írta a Der Standard című napilap. Az OECD adatai szerint a 15 éves osztrák fiatalok csaknem harmada (27 százalék) dohányzik legalább hetente egyszer, míg az OECD-országokban átlagosan 17 százalék ez az arány. Szintén a mezőny végén teljesít az ország a fiatalkorúak alkoholfogyasztását tekintve. A 15 éves korosztály 40 százaléka volt már legalább kétszer részeg, ez az OECD-átlag kétszerese.

A fertőző betegségek előfordulása csökkent, sokan szenvednek viszont az életstílussal összefüggő betegségekben, mint a hiperaktivitás, a stressz és a túlsúlyosság - mondja a Pszichoterapeuták Ausztriai Szövetségének elnöke, Eva Mückstein. Becslése szerint a gyerekek mintegy 15-20 százaléka küzd olyan pszichés zavarokkal, amelyek kihatnak az életminőségükre, és mintegy 10-12 százalékuk hiperaktív.

Az osztrák adatok részben a magyar helyzettel összehasonlítva is rosszak. Magyarországon a 15 éves lányok 21, a fiúk 22 százaléka dohányzik. Az alkoholfogyasztás Magyarországon a lányok 32, a fiúk 40 százalékára jellemző. Az öngyilkossági mutató viszont a magyar fiatalok körében rosszabb az OECD-kimutatás szerint: Magyarországon átlagosan 21, Ausztriában 12,6 öngyilkosság jut 100 ezer fiatalra.

Az osztrák sajtóban idézett szakértők rámutatnak: bár Ausztria a nemzeti össztermékhez viszonyítva sokat (10,1 százalékot) költ az egészségügyre, ennek az összegnek túl kevés hányadát fordítják a gyerekekre, különösen a megelőző programokra. "A gyerekek és a tizenéves fiatalok a lakosság 19 százalékát teszik ki, az egészségügyi ellátásukra fordított kiadások viszont csak hét százalékot" - nyilatkozta a Die Pressének Klaus Vavrik, az Osztrák Gyermekegészségügyi Liga elnöke.

Eva Mückstein szerint az országban működő hétezer rehabilitációs központ között egy sincs olyan, amelyik kifejezetten csak kiskorúakat kezelne. A társadalombiztosítási ellátás alá eső pszichoterápiás kezelésre pedig akár egy évet is kell várniuk, s erre csak az jelent megoldást, ha a szülő kifizeti a kezelés költségeit - mondta. Alois Stöger egészségügyi miniszter visszautasította az éles bírálatokat. Ausztriában általában véve jó a gyermekek és a fiatalok ellátása - mondta. Azt azonban elismerte, hogy a szorosan vett egészségügyi rendszeren belül lenne mit javítani a helyzeten.

Olvasóink írták

 • 7. Mankapunka 2010. január 31. 01:47
  „Amúgy jól teszik,mert 2 út áll előttük.
  Egyik út az alkoholizmus,a másik meg járhatalan”
 • 6. Mankapunka 2010. január 30. 23:33
  „Ha a fűbe köpködik valaki,akkor a kutyát nem érdekli!!!”
 • 5. anuvuk 2010. január 30. 18:48
  „Az lehet, hogy sokat isznak cigiznek az osztrák fiatalok, de a mi fiataljaink se dicsekedhetnek.
  Azt vettem észre az utcán, még most a minuszokban is több nő bagózik Győrben az utcán mint férfi.

  Nagyon egyszerű dolgot kell csinálni a leszoktatásra, a" liberót, a tűsarkot" le kell venni !!!!
  A szemét egyből kevesebb lesz, - hogy köpködni kell utána, - Istenem, nem kötelező szívni !!!
  A füstszűrős védelmet mindenki megtudja csinálni !!!
  A cigarettáról, a köpködősről nekem is sikerült leszokni, - becsülöm is azt a percet !!!
  A cigaretta füstöt egyenesen kinem álhatom, azóta.”
 • 4. solyomszem 2010. január 30. 17:45
  „villámcsapás ,én tudom a választ :többet nen gyujtottál rá,legalább is nálam igy történt 6-7 éve,azóta kinem álhatom a bagószagot/nekem sikerült/ja és havi +25000ft a zsebembe marad.”
 • 3. villámcsapás 2010. január 30. 17:27
  „Az osztrákok csak csinálják!Még indig innen hordják a cigit!Ki ellenőrzi őket?Mi meg jobb volna ha csökkente-
  nénk.Nem kell más csak erős akarat!Én nagyon sokáig,és sokat szívtam,és egy az egyben leszoktam!
  Ha érdekel hogyan megírom!”
 • 2. sop32 2010. január 30. 14:41
  „A cím így is igaz: Sokat isznak és cigiznek a magyar fiatalok”
 • 1. lolita 2010. január 30. 12:08
  „Igen föleg a sok bevandorlottra vonatkozik akik ugyszinten osztak allampolgarok!Ovodakban ahol mondjuk van 20 gyermek abbol ha 2 eredeti osztak akkor az mar csoda.De megis Ausztria.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hideg tél a városokba tereli a mongol pásztorokat

Az állatállománnyal már végzett, és most a nomád pásztorokat is a városokba tereli a dermesztő tél… Tovább olvasom