Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Rohamrendőrök és ellentüntetők csaptak össze a belgrádi melegfelvonuláson

Mintegy ötezer rohamrendőr védelme alatt rendezték meg vasárnap a csaknem egy évtized óta első belgrádi melegfelvonulást. Homofób fiatalok csoportjai többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik megakadályozták őket a Gay Pride résztvevőinek megtámadásában.

Az összecsapásoknak több mint száz sebesült áldozata van, csupán a rendőrök közül kilencven kért orvosi segítséget, kettő súlyosan megsebesült.

A randalírozó ellentüntetők gyújtópalackokat dobtak a kormányzó, nyugatbarát Demokrata Párt székházára, és felgyújtották az épület garázsát. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter az országra nézve szomorúnak nevezte a napot.

A jelentős rendőri erő és az összecsapások érzékeltetik, hogy az intolerancia még mindig áthatja a szerb társadalmat, egy évtizeddel azután is, hogy a hatalomból elűzték Slobodan Milosevic elnököt, és ezzel véget vetettek az ország háború alatti elszigeteltségének. Belgrádban először 2001-ben tartottak Gay Pride-ot, az is erőszakba torkollott a támadók miatt.

A mostani felvonulás, amelyen mintegy 600 ember gyűlt össze, egyórás késéssel indult a tervezetthez képest. Már kezdetben nacionalista, bőrfejű és huligáncsoportok vették körbe a rendőrgyűrűbe zárt melegeket. Majd kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket, mások pedig megpróbálták eltorlaszolni a menet útját, például kukákat borítottak fel. Megrongáltak több parkoló gépkocsit, kirakatüveget, és felgyújtottak egy rendőrautót. A rendőrök páncélozott járművekkel, könnygázzal próbálták meg szétoszlatni az ellentüntetőket még azután is, hogy a melegek menete véget ért.

Két nap múlva látogat Szerbiába Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse: Washington támogatja az ország törekvését az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nobel-békedíjas találkozhatott feleségével a börtönben

A bebörtönzött kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po (Liu Xiaopo) felesége vasárnap találkozhatott férjével, nyilván azért, hogy tudathassa vele: ő nyerte el az idei Nobel-békedíjat. Tovább olvasom