Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

RMDSZ-kongresszus: a kisebbségekről

Az Európai Néppárt számára fontosak a kisebbségek, a romániai magyar közösség politikai egysége is fontos európai érték.


RMDSZ-kongresszus - Programmódosításokkal, dokumentumok elfogadásával ért véget

A szövetség programjában fogadtak el módosításokat, valamint több dokumentumot szavaztak meg vasárnap Nagyváradon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusán a küldöttek, s ezzel be is fejeződött a kétnapos fórum munkája. A szervezet szombat este megválasztott új elnöke, Kelemen Hunor felhívta a jelenlévők figyelmét: a korábbi programban megfogalmazott több cél már megvalósult, a módosított programnak a jövő kihívásaira kell válaszolnia. A programtervezet preambulumában olvasható fejezetek - amelyek a gazdaság, az információs társadalom, az oktatás, a tudományos kutatás, a művelődés, a sajtó és tömegtájékoztatás, az egyházak, az ifjúság, a sport, a szociálpolitika, a családpolitika, az egészségügy, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség, az önkormányzatok és a helyi demokrácia, a regionális érdekek, a régiófejlesztés, a környezetvédelem kérdéseiről szólnak - változatlanok maradtak. A külpolitikát és a külkapcsolatokat érintő fejezethez tartozó részekben végrehajtottak néhány árnyalati változtatást.

Kelemen Hunor kongresszusi határozatot terjesztett elő a 2011-ben esedékes népszámlálásról, amelyben a szövetség arra ösztönzi a romániai magyar közösség tagjait, hogy a népszámlálás során bátran vállalják magyar identitásukat. A kongresszus elfogadta a romániai gazdaságpolitikai reform alapelveiről szóló állásfoglalást, valamint azt a dokumentumot, amely a nemzeti közösségek védelmét az európai politika szintjére javasolja emelni. Külön dokumentumot hagytak jóvá arról, hogy november 15-ét, Bethlen Gábor fejedelem születésének napját a Magyar Szórvány Napjává nyilvánítsák. A küldöttek elfogadtak egy állásfoglalást, amely az erdélyi magyarságot az európai szociális modell alapján kívánja megerősíteni. A Kelemen Hunor által előterjesztett, az Állásfoglalás a kedvezményes honosítás kérdésében címet viselő dokumentumban a küldöttek üdvözlik, hogy a kedvezményes honosítást valamennyi magyarországi párt támogatta. Ugyanakkor az RMDSZ szükségesnek tartja, hogy a magyar kormány intézkedéseivel támogassa a határon túli magyarok szülőföldjükön való boldogulását. E dokumentumok elfogadásával ért véget vasárnap az RMDSZ tízedik tisztújító kongresszusa.


RMDSZ-kongresszus - Kelemen Hunor

A kiszámítható, megtervezett változás, az ésszerű megújulás hívének nevezte magát Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusán elhangzott elnökjelölti beszédében.
A sorshúzás eredményeként Kelemen Hunor másodikként mondhatta el bemutatkozó beszédét. A szövetség jövőjére való tekintettel károsnak, rombolónak nevezett minden olyan magatartást, amely személyeskedésre, egymás lejáratására alapozza politikai üzenetét. Úgy vélte: az elnökjelöltségért folytatott kampányban egyesek olyan eszközöket használtak, amilyenre nem volt példa az RMDSZ történetének 21 éve alatt.

Az elnökjelölt a megújulás, a változás programját szorgalmazta, a kiszámítható, megtervezett változás, az ésszerű megújulás hívének nevezte magát. "Nincs szükségünk kiszámíthatatlanságra, káoszra és kapkodásra. Nekünk van elég erőnk és bátorságunk, van elég tapasztalatunk és tudásunk, hogy a szükséges változásokat mi magunk ültessük életbe. Ehhez nem kell kívülről a mi életünkbe belenyúló kéz" - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Három elvet tartott a legfontosabbnak, mégpedig a szolidaritást, az arányosságot és az egyensúlyt a döntéshozásban. Szerinte ki kell szélesíteni a döntéshozatalt, a megyei és területi szervezeteknek, a platformoknak és az ifjúságnak helyet és beleszólást kell biztosítani a napi munkába.

"Identitásunkért folytatott küzdelmünkben is új fejezetet nyitunk: szélesebb anyanyelv-használati jogok, kulturális és területi autonómia, fejlesztési régiók átszervezése, egytől-egyig olyan célok, amelyekről nem mondhatunk le, és amelyek tekintetében nincs és nem lesz kompromisszum" - fejtette ki Kelemen Hunor, aki szerint új fejezetet kell nyitni a gazdasági és szociális kérdésekben is. - A kormányzati munkánkban a hangsúlyt munkahelyteremtésre, stabil és fenntartható gazdasági növekedésre, az egyén és a közösség versenyképességének növelésére kell helyezni - mondta. A kiszámítható és a biztonságot szavatoló változások mellett ugyanakkor a folytonosságot is fontosnak tartotta, azt, hogy tovább vigyék azt, ami jó, ami érték.

RMDSZ-kongresszus - Schiffer András

Minden kisebbségben élő magyarnak minden legitim szervezetét a Lehet Más a Politika (LMP) elismeri, kapcsolatokra törekszik velük és egyenlő mércével mér - mondta Schiffer András pártelnök, amikor köszöntötte az RMDSZ 10. kongresszusát. Ugyanakkor elítélnek, veszedelmesnek tartanak minden megosztásra törekvést - tette hozzá. Vastapssal fogadták a küldöttek Schiffer András szavait, amikor megjegyezte: "(...) szerencsétlen az a politika, amely Budapestről akarja megmondani az itteni szervezeteknek, hogy (...) mit kell tenniük".

RMDSZ-kongresszus - Balogh András

Az MSZP elutasítja, ha bármelyik magyar politikai erő úgy érzi, hogy a tanítómester szerepét kell betöltenie - jelentette ki Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szombaton az RMDSZ nagyváradi kongresszusán; szavait hatalmas tapssal fogadták a küldöttek. A szocialista politikus méltatta Markó Béla leköszönő elnök csaknem két évtizedes munkáját, s az együttműködésre, a kompromisszum-kötés fontosságára hívta fel a figyelmet. Balogh András kijelentette: az erdélyi magyarokkal és más kisebbségi magyarokkal az együttműködés nem pártügy, hanem igazi össznemzeti ügy, amit senki nem sajátíthat ki.

Ponta: az RMDSZ döntése

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) döntésén múlik, hogy a magyar szervezet csatlakozik-e az ellenzéki szövetséghez vagy nem - jelentette ki Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a nagyváradi RMDSZ-kongresszuson. A román ellenzéki PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökeként Ponta kifejtette, hogy az ellenzéki szövetség "a mostaninál kevésbé korrupt kormányzást és jólétet" akar románoknak és magyaroknak egyaránt.

Ponta szerint a romániai magyarok is elégedetlenek az ország helyzetével, és azt akarják, hogy kilábaljon minél hamarabb az "erkölcsi, politikai és gazdasági válságból", amelyben Ponta szerint jelenleg Románia található. A PSD elnöke szerint az USL ebbe az irányba vezető úton akar haladni a továbbiakban az RMDSZ-el együtt. Crin Antonescu liberális pártelnök is reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ a román ellenzék "nagyszabású politikai projektjéhez" nem 2012-ben, a következő parlamenti választások nyomán, hanem már a következő hetekben csatlakozni fog.

RMDSZ-kongresszus - Pelczné Gáll Ildikó

"Ha ma a változás mellett döntenek, akkor segítő kezet nyújtunk a jövőben (...) a kárpát-medencei összmagyarság érdekében" - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szombaton az RMDSZ nagyváradi kongresszusán.

A politikus szerint a mostani kongresszus mérföldkő, korszakhatár lehet az RMDSZ életében. A tisztújítás, a változás nem csak a fiatalításról szól, hanem a helyes út megtalálásáról, a jövő együttműködéséről is - fogalmazott a politikus.

Martens: Az Európai Néppárt számára fontosak a kisebbségek

Az Európai Néppárt számára fontosak a kisebbségek, a romániai magyar közösség politikai egysége is fontos európai érték - hangsúlyozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusához intézett köszöntőjében Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke.

A politikus videó-üzenetében gratulált Markó Bélának, aki - mint Martens fogalmazott - 1993 óta felépítette azt a szervezetet, amely fontos politikai mozgalommá vált Romániában és Kelet-Közép-Európában. "Az ő és az Önök pártjának nagyszerű megvalósítása ezekben az években a romániai magyar közösség politikai egysége, ez olyan érték, amely rendkívül fontos" - mondta Martens, kifejezve reményét, hogy utódja ugyanezt a szerepet fogja betölteni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Európai Néppárt szoros együttműködésben dolgozott együtt az elmúlt esztendőkben - mondta Martens.

RMDSZ-kongresszus - Semjén Zsolt

 magyar kormány együttműködik Románia kormányával, amiben az RMDSZ is részt vesz - mondta Semjén Zsolt szombaton Nagyváradon, amikor a budapesti kormány nevében köszöntötte az RMDSZ kongresszusát.

Magyarország és Románia együttműködése nem taktikai, hanem stratégiai - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes megjegyezve, hogy Magyarország mélyen elkötelezett Románia shengeni csatlakozása mellett. Semjén Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az etnikai alapú magyar pártok létét mind Romániában, mind a környező országokban.

RMDSZ-kongresszus

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az egyik legmegbízhatóbb politikai szereplője volt a romániai közéletnek - ezt a gondolatot fogalmazta meg szombaton Nagyváradon a kongresszushoz intézett üzenetében Traian Basescu államfő és a felszólaló Emil Boc miniszterelnök.

Annak, hogy Románia szebb és erősebb állammá váljon, az a záloga, hogy a népcsoportok megtarthassák önazonosság-tudatukat és kultúrájukat - hangsúlyozta Basescu, hozzátéve, hogy ő ebben mindig partner lesz. Az RMDSZ jelentős eleme a romániai politikai életnek - mondta az államfő.

Emil Boc miniszterelnök úgy fogalmazott: ez a szövetség az elmúlt két évtizedben az egyik legkomolyabb és felelősségteljesebb politikai ereje volt a romániai közéletnek, az utóbbi időszakban pedig megbízható koalíciós partnerként segített megmenteni az országot a gazdasági összeomlástól. A miniszterelnök külön méltatta Markó Bélát, akinek - mint fogalmazott - gazdag politikai tapasztalata és kiegyensúlyozottsága nagyban hozzájárult az ország stabilitásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemét-kiállítás Stockholmban

A stockholmi Nordiska Musee termeiben hiába keresne a látogató a Mona Lisához fogható műalkotást,… Tovább olvasom