Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Rakétavédelmi rendszer : Lengyel ajánlat Oroszországnak

Lengyelország felajánlja Oroszországnak, hogy küldjön ellenőröket, amikor megkezdik az amerikai rakétavédelmi rendszer lengyelországi részének telepítését. Ezt a lengyel külügyminiszter-helyettes mondta szombaton a TOK lengyel magánrádiónak - közölte az AFP francia hírügynökség.
Az iráni és az észak-koreai rakétafenyegetésre hivatkozva az Egyesült Államok 2012-ig Lengyelországban 10 elfogó rakétát, Csehországban pedig radart akar telepíteni, és mindkét ország beleegyezett ebbe. Moszkva a kezdetektől hevesen ellenzi ezt. A Kreml többször azzal fenyegetett, hogy ismét Európára irányítja atomtöltettel ellátott rakétáit, ha valóban megtörténik a telepítés.

Ráadásul Ukrajna korábban jelezte, hogy hozzáférést adna radarjaihoz, amelyek valamikor a szovjet védelmi rendszer legfontosabb részei közé tartoztak. Washington váltig tagadja, hogy a rakétavédelmi rendszer Oroszország ellen irányulna.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter-helyettes, aki a telepítés ügyében a lengyel főtárgyaló az amerikaiakkal, azt is mondta szombaton, hogy az Oroszországnak tett ajánlatért cserében a varsói kormány elvárja, hogy Moszkva engedélyezze a lengyel ellenőrök jelenlétét, amennyiben az amerikai telepítésre az oroszok ellen-telepítéssel válaszolnak.

Lengyelország egyébként viszonzást vár az Egyesült Államoktól is. Azt szeretnék, ha az amerikaiak felújítanák a lengyel légvédelmet Patriot3-as rakétákkal vagy az úgynevezett THAAD-rendszerrel, ezen túl pedig több milliárd dolláros hosszútávú katonai segélyt adnának, és kétoldalú biztonsági megállapodást kötnének Lengyelországgal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiában is tombolt a vihar

Szünetelő áramszolgáltatás, autókra dőlt fák és jégeső. Szlovákiában is vihar tombolt szombaton.… Tovább olvasom