Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

Politikai káosz Szudánban

Továbbra is tisztázatlan a helyzet Szudánban, ahol szombaton a darfúri lázadók támadást hajtottak végre a főváros térsége ellen. A kartúmi kormány szerint a rend helyreállt, ám ennek ellenére a kijárási tilalmat meghosszabbították. A szudáni kormány a lázadók támogatásával vádolja szomszédját, ezért megszakította diplomáciai kapcsolatait Csáddal - közölte az AFP vasárnap.
A darfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) szombaton indított támadást a Kartúm ikervárosa, a Nílus-parti Omdurman ellen. Továbbra sem tudni, hogy miként jutottak el a lázadók a nyugat-szudáni tartományból a légvonalban ezer kilométerre fekvő Omdurmánig, ahol órákig tartó csatát vívtak a kormányerőkkel.

A JEM egyik vezetője szerint fegyvereseik átvették a Vádi Szaidna katonai légibázis feletti ellenőrzést, és Kartúm felé tartanak. A szudáni hadsereg szerint azonban a támadást visszaverték. "A lázadók vagy meghaltak, vagy fogságba estek" - mondta Oszmán al-Agbas vezérőrnagy, a kormányerők szóvivője. Kartúm szerint most már teljesen nyugodt a helyzet. Ennek ellenére a vasárnap reggelig tartó éjszakai kijárási tilalmat meghosszabbították Kartúmban a példa nélküli támadás után, a rádió pedig azt tanácsolja az embereknek, hogy nappal se mozduljanak ki otthonról.

Azt továbbra sem tudni, hány áldozata van a harcoknak, az állami televízió hírműsora egy holttestet mutatott a képeken. A szudáni kormány szomszédját, Csádot vádolja a lázadók támogatásával, emiatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Ndzsamenával. "Ezek az erők Csádból érkeztek, ott képezték ki őket. A csádi rezsimet terheli a teljes felelősség a történtekért" - mondta a televízióban vasárnap sugárzott beszédében Omar al-Basír szudáni elnök, hozzátéve, hogy ezért nincs más választása, mint a kapcsolatok megszakítása.

A két afrikai ország viszonya eddig is feszült volt, miután Csád rendszeresen hasonló vádakkal illeti Szudánt. Amikor a csádi lázadók februárban az elnöki palotáig jutottak, Ndzsamena Kartúmot vádolta a támadás megszervezésével. Az akkori harcok miatt átmenetileg elhalasztották az európai békefenntartók telepítését az afrikai országba. A kontingens elsődleges feladata, hogy megvédje a darfúri menekülteket a sorozatos atrocitásoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig 18 halott az amerikai tornádókban

A legfrissebb adatok szerint tizennyolcra emelkedett az Egyesült Államok középső részén szombaton… Tovább olvasom