Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Phenjan a büntetőintézkedések feloldását követeli

Észak-Korea egy atomreaktor felépítését és a nemzetközi büntetőintézkedések feloldását követelte a több mint egy éves szünet után felújított hatoldalú tárgyalások kezdetén Pekingben. Képviselői elmondták: ha a követeléseket nem teljesítik, akkor Phenjan folytatja nukleáris elrettentő képességének növelését.
Mivel Észak-Korea most már atomhatalomnak tekintendő, tárgyalni vele csak fegyverzetcsökkentésről lehet, az egyenlőség elve alapján - tették hozzá. Az amerikai küldöttség vezetője minderre úgy reagált, hogy Washingtonnak fogytán a türelme Észak-Koreával szemben. ideje gyorsabb munkatempót felvenni a tárgyalásokon.

Helyi idő szerint hétfőn délelőtt 11 órakor Pekingben megkezdődtek a 2003-ban indított, és 13 hónapja megszakadt hatoldalú tárgyalások a Koreai-félsziget leszereléséről. Céljuk a 2005 szeptemberében elfogadott közös nyilatkozatban foglaltak érvényre juttatása.

Vasárnapra mind az öt külföldi delegáció megérkezett Pekingbe, előbb a két koreai, majd az orosz, a japán és az amerikai küldöttség is, amelyek részt vesznek a hétfői nappal kezdődő hatoldalú tárgyalásokon. Cristopher Hill már közvetlenül megérkezése után mikrofonerdőbe mondta, hogy ha az észak-koreaiak meg akarnak szabadulni az ellenük hozott szankcióktól, akkor le kell szerelniük nukleáris eszközeiket. „Remélem, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megérti, hogy ez most itt egy Y elágazás: vagy megyünk tovább a diplomácia útján, vagy egy egészen más utat választunk, azt amelybe a szankciók is beletartoznak, és amely végül nagyon fájdalmasan fogja érinteni a KNDK gazdaságát" – mondta Hill az újságíróknak.

Hill és japán kollégája vasárnap egy géppel érkezett, ők már Tokióban újra egyeztették álláspontjukat, közös véleményük, hogy a tárgyalások sorsa attól függ: Phenjan hajlandó-e konkrét lépéseket tenni a Koreai-félsziget atommentessé tételéért. Kenichiro Sasae Hillhez hasonlóan egy képletes útkereszteződésről beszélt s hozzá tette még: japán részről mindent meg fognak tenni, annak érdekében hogy a tárgyalásokon célt érjenek.

Az észak-koreai főtárgyaló még szombaton ismételten követelte az amerikai pénzügyi szankciók megszüntetését, amire Washington már korábban hajlandóságot mutatott, s minden valószínűség szerint a héten – ez ügyben – egy külön pénzügyminisztériumi delegáció is tárgyalni fog az észak-koreaiakkal.

Sajtóértesülések szerint a végső előkészületek jegyében vasárnap az amerikai és a japán fél is kétoldalú megbeszéléseket folytatott a kínai, a dél-koreai és az orosz partnerekkel. Cristopher Hill elárulta, felajánlotta a külön találkozás lehetőségét az észak-koreaiaknak is, de nem kapott választ. Mint mondta, szeretett volna meggyőződni arról, hogy az észak-koreai tárgyaló rendelkezik megfelelő felhatalmazással az alkuhoz, és kapott elegendő instrukciót a megállapodás megkötéséhez. „Hosszú és nagyon nehéz hétre számítok" – jegyezte még meg a hatoldalú tárgyalások amerikai főtárgyalója.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dosszié miatt kellett meghalnia Litvinyenkónak?

Alekszandr Litvinyenkónak azért kellett meghalnia, mert a Kreml egyik befolyásos illetékesére nézve… Tovább olvasom