Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Pénzmosással gyanúsítják a Vatikán bankját

Pénzmosással gyanúsítja a római ügyészség a Vatikán bankját, az IOR-t - írta a La Repubblica kedden.

Az Istituto Per Le Opere Di Religione nevű vatikáni pénzintézet több olasz banknál nyitott számlát anélkül, hogy a számlatulajdonos nevét megadta volna, helyette minden esetben az IOR betűszó áll.

Az egyik számlára, amelyet a vatikáni bank eredetileg a Banca di Románál nyitott - a pénzintézetet közben az UniCredit vette át - az utóbbi években hatalmas összegeket utaltak. A kontóra csak 2007-ben 32 és 80 millió euró közötti értékben érkeztek havi befizetések. A nyomozók abból indulnak ki, hogy az IOR olyan embereket fedez, akik pénzmosással és adócsalással gyanúsíthatók. Az ügyészség az esettel kapcsolatban 10 érintett olasz banknál, köztük az Intesa San Paolónál és az UniCreditnél is vizsgálódik.

Az IOR élvezi a pápai állam területen kívüli státusának előnyeit, így nem köteles betartani az olasz bankokra érvényes pénzügyi szabályokat.

Az IOR tisztázatlan ügyletei korábban már többször kerültek az újságok címlapjára. A római ügyészség múlt novemberben is ellenőrizte a vatikáni bank gyanús ügyleteit. A számlatulajdonos több esetben már akkor sem volt egyértelmű, és a nyomozók akkor is felvetették a pénzmosás gyanúját, valamint a pénzmosás-ellenes európai uniós szabályok megsértését.

Az IOR nem a római kúriához tartozik, így nem tár a Vatikán elé sem mérlegeket, sem egyéb kimutatásokat működésével kapcsolatban. A bank tulajdonosa maga a katolikus egyház feje, aki a nyereségeket felhasználhatja a Vatikán céljaira, személyes ügyleteire azonban nem.

A pénzintézet szerkezetét Paul Marcinkus érsek vezetése alatt az 1981-es bankcsőd után átalakították. Húsz év után, múlt szeptemberben lecserélték a vezetést is: jelenleg Ettore Gotti Tedeschi olasz bankár áll az IOR élén. A bank létrehozását XIII. Leó pápa rendelte el 1887-ben, a pápai állam feldarabolására reagálva. XII. Pius alatt vált valódi önálló bankká 1944-ben. Ma az IOR saját vagyonnal rendelkezik, és a mindenkori pápa megbízása alapján, saját felelősségére dolgozik. A pénzintézetnek 130 alkalmazottja van, és 40 ezer számla, valamint 5 milliárd euróra becsült vagyon felett rendelkezik.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. június 04. 21:19
  „S.C.
  bizony az!!!!
  Ratzi nem valtozik!!! amit beleneveltek,az mar csak ugy is marad!!
  ezert is vette vissza a Vatikan kegyeibe az Integrista egyhazi szemelyeket!!”
 • 3. janika 2010. június 04. 20:51
  „Mind, ha már kérdeztem volna, lehet, hogy a zsidó bankároktól tanultak?”
 • 2. SC 2010. június 02. 17:40
  „És ráadásul még Hitlerjugendes is volt,ugye meir! Ajjaj...:-) Valóban egy velejéig romlott ember lehet...:-)))”
 • 1. meir 2010. június 02. 01:21
  „elobb a pedofil papok,most meg a penzmosas!?, ez a Kamerad Ratzinger egy rossz papa!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödével nőtt az ukrán acéltermelés

Ukrajnában 20,6 százalékkal nőtt az acélipar teljesítménye az év első öt hónapjában az előző évihez… Tovább olvasom