Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Parlamenti választások kezdődtek Irakban

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Irakban, a voksolás az arab ország fiatal demokráciájának próbaköve és segíthet eldönteni: az irakiak képesek-e véget vetni a felekezetközi erőszaknak és legyőzni a lázadókat, akik újra vérontásba akarják taszítani az országot.
Az irakiak szeretnék lezárni a közösségek közötti erőszak korszakát a törvényhozási választásokon: véget akarnak vetni a síiták hegemóniájának az országban és lehetővé akarják tenni a szunnita erők visszatérését a politikai életbe, alig néhány hónappal a harcoló amerikai alakulatok kivonása előtt.

A választások legfőbb tétje, hogy abban mindegyik közösség részt vegyen; mindenekelőtt a szunnitáknak kell újra rátalálniuk az urnákhoz vezető útra, miután négy éve, a Szaddám-rezsim bukását követő 2005. decemberi első választásokon sértődötten távol maradtak a szavazástól. A mintegy 19 millió választásra jogosult iraki állampolgár 325 képviselőt választ meg az al-Kaida fenyegetései ellenére viszonylag nyugodtan lezajlott kampány után, melynek során csupán egy jelöltet öltek meg.

Négy éve olyan féktelen terror uralkodott, hogy a pártok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni jelöltjeik nevét. Az ENSZ szerint az előzetes eredmények leghamarabb március 18-án válnak ismertté, a végleges eredményekre pedig a hónap végéig kell várni. A szavazás próbaköve lesz Irak fiatal demokráciájának és intézményeinek, amelyek még távolról sem működnek megfelelően a korrupció és a hozzá nem értés miatt.

A lakosság 23,6 százalékát kitevő szunniták magas részvétele újból kiegyensúlyozná az erőviszonyokat, s azt jelentené, hogy ők is elfogadják a politikai játékszabályokat, még ha veszítenek is egykori hatalmukból az 58,8 százaléknyi síita közösség javára. A következő kormányra vár az a gigászi feladat, hogy helyreállítsa a gazdaság működését.

Hogy ez sikerüljön, a kormánynak megfontoltan kell gazdálkodnia azzal a hatalmas pénzügyi lehetőséggel, amelyet olajtartalékainak kiaknázásával teremthet meg. Ebből 300 milliárd dollár állhat rendelkezésére a következő hét évben. Emellett tartós kompromisszumot kell találnia a kurdokkal a területi viták robbanásveszélyes témájában Észak-Irakban, de elsősorban Kirkukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai kormány Iránnal üzletelő cégeknek ad pénzt

Az amerikai kormány - jóllehet újabb szankciók bevezetését követeli Irán ellen - az elmúlt egy… Tovább olvasom