Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Osztrák nyugdíj: érdemes az ügyintézési sorrendet betartani

Mikor vonulhat nyugdíjba az, aki most 56 éves és 15 év munkaviszonya van Ausztriában?
Olvasói kérdés

„Mikor vonulhat nyugdíjba az, aki most 56 éves és 15 év munkaviszonya van Ausztriában? Vonatkoznak-e rá speciális szabályok (előrehozott nyugdíj stb.), ha túl van két infarktuson?

A nyugdíjjogosultság megállapítása érdekében érdemes az osztrák nyugdíjfolyósító igazgatóságtól (PVA) a biztosítotti időszakok megállapítását és az előzetes nyugdíjszámítást minden nyugdíj-variációra megkérni. A válaszlevélben közölt adatok alapján nyújthatja be az érintett a neki megfelelő nyugdíj-variációra a kérelmet a magyar lakóhely szerint illetékes nyugdíj-biztosítási szervnél, amennyiben életviteli központja Magyarországon van.

Ha az egészségi problémák olyan jellegűek, hogy tartós munkaképtelenséget okoznak, akkor rokkantsági nyugdíj kérelmezhető. A jogosultságról a nyugdíjfolyósító igazgatóság határozattal dönt, igazságügyi orvos szakértői vélemények beszerzését követően. S a rokkantsági nyugdíj kérelmezésének további feltételei is vannak, például az életkorral, a biztosítotti időszakkal kapcsolatosan. Tehát ha olvasónk Magyarországon lakik és Ausztriában is dolgozott, akkor a lakóhelye szerinti nyugdíj-folyósítási hatóságnál kell kérelmét benyújtania. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság Nemzetközi Főosztályának van kizárólagos illetékessége a kérdésben. A magyar szervezet fogja továbbítani az igényt a bécsi nyugdíjfolyósítónak (Pensionsversicherungsantalt). Az esetleges nyelvi nehézségek miatt is érdemes ezt a sorrendet betartani. Így nem fordulhat elő, hogy rossz kérelmet tölt ki a munkavállaló és nem kell neki Ausztriába postáznia hivatalos iratait.
(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriai munka - Nem kötelező az adóbevallás

Tovább olvasom