Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Összecsapások a szemét miatt Nápolyban

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Nápoly északnyugati külvárosában pénteken, miután a helyiek meg akarták akadályozni, hogy egy új szeméttelep nyíljon.
A csata éjszakáig tartott, közölte az ANSA hírügynökség. Chiaiano-ban mindegy ezren lezárták az az utat, amely az olasz kormányfő által válságmegoldásra kijelölt szeméttelepek egyikéhez vezet. A kivonuló rendőrökkel aztán megütköztek a blokádosok, akik a hatóságok szerint kövekkel támadtak a rendfenntartókra és megpróbáltak felgyújtani egy buszt.

Az éjszakáig tartó csatározásban több tüntető és rendőr megsérült. Silvio Berlusconi kormányfő szerdán közölte, hogy nemzeti stratégiai objektumokká nyilvánítják Nápoly és Campania tartomány hulladéktelepeit, amiket a katonák őriznek. A szemétszállítás megakadályozása, az útblokád, a telepekre való behatolás hat évig terjedő börtönnel sújtható. A szemétproblémára harminc napon belüli megoldást ígért Berlusconi, aki a katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolasót nevezte ki kormánybiztosnak.

A kormány a hét elején úgy döntött, hogy szeméttelepek és égetők helyszínei a hivatalos közlönyben való megjelenésig titkosak, hogy megakadályozzák a tiltakozásokat. Pénteken egyébként megindult a hulladékjárat a Nápoly-Hamburg útvonalon. 56 darab hulladékkal teli konténer érkezett meg vonaton az északnémet kikötővárosba Nápolyból. A szállítmány része annak a megállapodásnak, amelynek értelmében Németoszág segíti a délolasz várost és környékét, hogy kikeveredjenek a krízisből.

A hosszú szerelvény, amely több száz tonna szemet hozott, hogy egy hamburgi égetőben megsemmisítsék, 44 órán tartó út végén érkezett meg Hamburgba. A hanzaváros, amely a Német Szövetségi Köztársaság egyik önálló városállama, a hamburgi városrégió központi helye, vállalta, hogy 30 ezer tonna nápolyi szemet éget el a következő 10 hétben. Nápolyban hónapok óta szeméthegyek bűzlenek az utcákon. Becslések szerint több tízezer tonna hulladék gyűlt már össze a városban és Campania régióban. A térségben 14 éve tart a válság . Többször voltak már zavargások.

A hatóságok és a helyi lakosság szerint a városi maffia, a Camorra húz hasznot abból, hogy Nápolyt szemétlerakónak használja. A nápolyiak, illetve Campania lakói szerint az újabb szeméttelepek megnyitása nem megoldja, hanem tartósítja a problémát, mert a régió igy továbbra is "szeméttérség" marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megműtik a bíróság elé állított volt perui elnököt

Engedélyezte pénteken a bíróság Limában, hogy megműtsék Alberto Fujimori volt perui államfőt, akit… Tovább olvasom