Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

OECD: súlyos a helyzet a Fukusima-1 atomerőműben

"Őszintén szólva súlyos a helyzet" a japáni Fukusima-1 atomerőműben, miután a földrengés óta szerencsétlenségek sorozata történt ott, és radioaktív szennyeződés került a légkörbe - jelentette ki kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója.
"Csak remélni lehet, hogy a helyzet szerencsésen alakul, de őszintén szólva most súlyos. A legfrissebb hírek szerint a 2. reaktornál olyan problémák vannak, amelyeket nem ismertünk eléggé, és amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve sugárszennyeződés kijutását" - mondta Luis Echavarri egy spanyol rádióban.

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető, a TEPCO cég minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

A keddi két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. "Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart" - mondta genfi sajtóértekezletén Maryam Golnaraghi, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Gregory Hartl pedig azt mondta Genfben: a japán hatóságok megteszik a megfelelő intézkedéseket a lakosság védelmében a radioaktív szennyeződés ellen. Japán egyelőre nem kérte a WHO segítségét, de annak szakemberei készen állnak arra, hogy szükség esetén oda utazzanak. Közben Japánban közölték, hogy a Tokiótól száz kilométerrel északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekmény.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a kedvező meteorológiai viszonyok miatt visszarendelte Japánhoz közel a Ronald Reagan repülőgép-hordozót, amelyet egy nappal korábban utasított arra, hogy a sugárveszély miatt hagyja el a térséget. A repülőgép-hordozóval együtt a haditengerészet több más hajója is megközelítette a szigetországot.

Négy nappal a hatalmas földrengés és a szökőár után egy férfit is élve találtak a mentők egy ház romjai alatt. Korát nem közölték. Nem sokkal korábban jelentették be, hogy egy életben maradt hetvenéves asszonyra bukkantak a házában, amelyet elsodort a cunami, de épen maradt. Az asszonyra Ocucsi városban találtak rá Ivate prefektúrában, a férfira pedig Isimaki városban, Mijagi prefektúrában.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2011. március 15. 19:59
  „A 2 erömü épület ami felrobbant tanulsággal jár. Lehetett volna jobban ventilálni szürökkel és akkor nem történt volna ez meg. Ezek a 60-as évek tyervével épültek. Franciák és a Svédek már ezt a jobb megoldást alkalmazzák. Nem tudták hütteni a 3 reaktort, mert bellül nagy volt a nyomás, és nem lehetett hüttövizet bepumpállni. Kieresztették a gözt hogy csökkentsék a nyomást, de hiába pumpálták a vizet, nem ment a hüttés. Azért mert elszivárog a viz az épület pincéjében. Ez annyibol jó, hogy a radioaktiv kisugárzás is ott marad. A másik 2 reaktor épület ami felrobbant annyibol volt jó, hogy a használt tüzes rudakat a medencében tudták hütteni. Helikopterek hordták oda a vizet és csövel töltötték a medencéket, mert hütö viz ott már nemvolt. Ha uj atomerömüvet épittenek, akkor ezután a garanciát az államnak kell vállalni, mert biztosittó ezt nem vállalja.
  Ezek egyébként is veszélyes helyek az erömüknek. 400,000 ember lett hontalan. Vissamentek a lakóhelyükre és csak gatyájukat meg takarót tudtak onnan elhozni. Megkapták a riasztót egy ujabb tsunamira. Ez ott föleg idöseb lakosság.”
 • 3. elemér 2011. március 15. 18:18
  „Majd olvashattok hirdetést a Borsod online-ban. Jó fizetö munkalehetöségek Japánban. Ellátás, kiképzés és felruházás garantállva.”
 • 2. Túrabakancs 2011. március 15. 16:24
  „Ha nukleáris terrorcselekmény végett történt volna ez
  a robbanás akkor az háborúkhoz vezetett volna szerte
  a világon, de így hogy "CSAK" a természet játszott gonoszt
  az ottani emberekkel, emiatt csupán bocsika van a történés
  felé értve. Érdekes dolgok ezek...”
 • 1. elemér 2011. március 15. 16:07
  „"Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető, a TEPCO cég minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására."

  Oda vezethet hogy az acél burkolat és vasbeton ami körbeveszi is kiéghet, aztán direkt rádioaktiv kisugárzás a környéken. Ez egy nagy rákveszély lessz ott hosszu ideig, amit felkell majd tisztittani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa

Az Európai Bizottság szóvivője szerint nem vagyunk veszélyben. Tovább olvasom