Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Obama a negyedik Nobel-békedíjas amerikai elnök

Barack Obama a negyedik Nobel-békedíjas amerikai elnök, előtte Jimmy Cartert, Woodrow Wilsont és Theodore Rooseveltet tüntették ki az elismeréssel.
Obama csütörtökön veheti át a norvégiai Oslóban a békedíjat, amellyel "a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit" ismerték el.

A díj odaítéléséről döntő bizottság szerint Obama amerikai elnökként "új légkört teremtett a nemzetközi politikában". Az amerikai közvéleményt és a sajtót egyaránt váratlanul érte a díj odaítéléséről októberben bejelentett döntés, a The New York Times Obama kitüntetését "elképesztő meglepetésnek" nevezte.

A döntés a kilenc hónappal korábban hivatalba lépett Obamát is meglepte; a bejelentés után azt mondta, nem érdemli meg, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett meghatározó személyiségek társaságába került, a díjat nem saját érdemei elismerésének, hanem cselekvésre való felhívásnak tekinti a XXI. századi kihívások kezelésében.

Thorbjörn Jagland, a norvég Nobel-békedíj Bizottság elnöke kifejtette, a testület már korábban is próbált a díj odaítélésével még lezáratlan béketeremtő erőfeszítéseket ösztönözni és támogatni; ilyen megfontolásból tüntették ki például 1971-ben Willy Brandt volt német kancellárt és 1990-ben Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt.

Gorbacsov október végén úgy nyilatkozott, hogy Obama, bár hozzá hasonlóan váratlanul tüntették ki, megérdemelte a Nobel-békedíjat. Azt mondta, Obama aktív, építő jellegű politikája nélkül aligha lehet a világon bárhol sikereket elérni. Barack Obama a harmadik hivatalban levő amerikai elnök, aki ebben a rangos kitüntetésben részesül, két elődjét második elnöki periódusukban, jelentős diplomáciai eredmények után tüntették ki. Legutoljára 90 éve kapta meg hivatalban levő amerikai elnök az elismerést; Woodrow Wilsont 1919-ben tüntették ki a Népszövetség megalapításában és a versailles-i békeszerződés megformálásában való közreműködéséért.

Theodore Roosevelt 1906-ban lett Nobel-békedíjas az orosz-japán háború tárgyalásos lezárásában végzett munkájáért. A negyedik Nobel-békedíjas elnök Jimmy Carter volt, akit mandátuma után több mint 20 évvel, 2002-ben tüntettek ki a nemzetközi konfliktusok békés megoldását célzó, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítését szolgáló több évtizedes erőfeszítéseiért.

Eddig összesen 97 személy és 20 szervezet kapott Nobel-békedíjat. Barack Obama a harmadik afroamerikai személyiség, aki átveheti az elismerést; előtte Ralph Bunche diplomata kapta meg 1950-ben a közel-keleti béketárgyalások előmozdításában játszott szerepéért, valamint Martin Luther King 1964-ben a polgárjogi mozgalomban játszott vezető szerepéért. Obama saját maga írja beszédét, amelyet az elismerés átvételekor elmond.

A The Wall Street Journal értesülése szerint a két országban, Irakban és Afganisztánban is háborúzó Egyesült Államok elnöke iróniával fog utalni arra: egy héttel azután veszi át a békedíjat, hogy bejelentette az afganisztáni háborús erőfeszítések fokozását, 30 ezer fős erősítésről döntött.

Az újság szerint Obamának meg kell tudnia fogalmazni, hogy a két háború ellenére erkölcsi alapú külpolitikát folytat, kiáll az emberi jogok védelmében, miután elmarasztalták amiatt, hogy nem gyakorolt kellő nyomást Kína, Dárfúr és Irán esetében, illetve hogy a békedíj nem rocksztár státusának jár, hanem eredményein alapul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten

A várt növekedés helyett csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten, ugyanakkor a becsültnél… Tovább olvasom