Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Nőtt a nem német anyanyelvű diákok száma Ausztriában

A friss adatok szerint az ausztriai diákok 11 százaléka nem osztrák állampolgár.

A folyamatosan csökkenő tanulószám ellenére a tavalyi adatokhoz képest nőtt a nem német anyanyelvű diákok száma Ausztriában - közölte a MedienServicestelle nevű osztrák portál kedden.

Az általános- és középiskolában tanuló diákok 21 százaléka, vagyis összesen 234 251 diák beszél a hétköznapokban a német helyett egy másik nyelvet, vagyis csaknem 7700-zal többen, mint a 2012/2013-as tanévben - ismertette a legfrissebb adatokat a migrációval és bevándorlással foglalkozó újságírók tájékoztatására szakosodott honlap.

A nem német nyelvet használó diákok közül a legtöbben Bécsben (46 százalék), a legkevesebben Karintiában (11 százalék) élnek. A külföldi származású diákok csoportjában csaknem nyolcvan egyéb nyelven beszélnek, leginkább törökül, bosnyákul, horvátul, szerbül és albánul kommunikálnak. A bosnyák, horvát és szerb nyelvet idén 977-tel beszélik többen, mint tavaly, amikor 66 678 diák használta e három nyelv egyikét.

A török nyelven beszélők száma 635-tel növekedett, most 59 385-en vannak, albánul pedig 15 910 diák beszél, 604-gyel több, mint az elmúlt tanévben. A nem német anyanyelvű diákok nem feltétlenül mind idegen állampolgárságúak is. A friss adatok szerint az ausztriai diákok 11 százaléka nem osztrák állampolgár.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) legutolsó felmérése szerint a 2013/2014-es tanévben több mint egymillió-százezer diák vett részt az általános és középiskolai oktatásban, a népességi adatok fényében egy ideig további csökkenésre számítanak, a népességnövekedés várhatóan három év múlva mutatkozik majd meg az oktatási rendszerben is.

A hivatal becslése szerint a jelenleg 8 és fél millió lakosú Ausztria 2025-re átlépi a 9 milliós lélekszámot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fiatal lány robbantotta fel magát Nigériában

Az öngyilkos merényletben legkevesebb harmincnégy ember életét vesztette Tovább olvasom