Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

New York-i merényletkísérlet - őrizetbe vettek egy férfit

Őrizetbe vettek egy férfit a New York-i merényletkísérlettel kapcsolatban - jelentette be kedden Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter.
A politikus rögtönzött sajtóértekezletén elmondta, hogy az illetőt Shazhad Faisalnak hívják, és előző nap, késő este fogták el, amikor a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtéren egy Dubajba induló járatra akart felszállni. Amerikai állampolgár, de pakisztáni származású.

Hozzátette, hogy bár számtalan nyomot vizsgálnak, egy részlet máris egyértelmű: a terrorcselekmény célja amerikaiak meggyilkolása volt.

A The New York Times című napilap a nyomozáshoz közel álló két emberre hivatkozva jelentette, hogy az illető lakhelye Connecticut szövetségi államban van. Ő az, aki nemrég készpénzért megvásárolta az 1993-as évjáratú Nissan Pathfinder terepjárót, amelybe a pokolgépet rejtették a Times Square-en.

Az autó korábbi tulajdonosa a rendőrségnek elmondta, hogy járművét három héttel ezelőtt adta el anélkül, hogy arról szerződést készült volna. A vevő 29-30 éves lehetett, latin-amerikai vagy közel-keleti kinézetű - tette hozzá.

Szakértők máris óva intettek attól, hogy ebből bárki téves következtetést vonjon le, mondván, a nyomozásnak még csak a kezdeti szakaszánál tartanak.

A lapnak magukat megnevezni nem kívánó tisztviselők elmondták: a nyomozók azt is vizsgálják, hogy egy vagy több ember vett-e részt az akcióban, illetve hogy állt vagy álltak-e kapcsolatban külföldi személyekkel vagy csoportokkal.

A pakisztáni tálibok az interneten korábban közölték: ők helyezték el a pokolgépet, megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Muhádzsir, illetve muszlim mártírok megöléséért. Amerikai szakértők kétkedve fogadták az iszlamista honlap bejelentését, mivel szerintük a Times Square-en parkoló gépkocsiban talált pokolgépet "amatőrök" készítették.

Bruce Riedel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori ügynöke, volt fehér házi tanácsadó viszont óva intett attól, hogy teljesen kizárják a pakisztáni tálibok szerepét az ügyben. Érvelése szerint ugyanis a tálibok azt mondták: az Egyesült Államokon belül akarnak támadást végrehajtani. Nagyon komolyan felmerülő verzió az, hogy az ügyben olyan pakisztáni-amerikai vett részt, aki életében most először készített autóba rejthető pokolgépet úgy, hogy telefonon vagy interneten irányították.

Igazságügyi források úgy vélekednek, hogy a szombati merényletkísérletet egynél több ember hajtotta végre. Azt követően, hogy a nyomozók megtekintették a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket, a gyanúsítottak üldözését most a különböző hatóságok közös, terrorizmus elleni akciócsoportja (JTTF) vette át, amelyet az igazságügyi minisztérium irányít.

A The New York Times azt írta: úgy tűnik, hogy a nyomozók most kisebb jelentőséget tulajdonítanak annak a videónak, amelyen egy 40 év körüli férfi volt látható, miközben levette pulóverét. A rendőrség közölte, hogy nyilvánosságra hoznak egy második felvételt, amelyet egy turista készített a helyszínen. Ezen egy futó férfialak látható abban az időszakban, amikor a Nissant leállították a Times Square-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foci közben lőtték agyon őket

Egy fegyveres banda öt fegyvertelen fiatal férfit lőtt agyon egy népszerű mexikói üdülőhely közelében. Tovább olvasom