Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Németország kiadna egy háborús bűnöst Hollandiának

A német kormány hajlandó közreműködni abban, hogy Hollandia végre börtönbe zárhasson egy elítélt háborús bűnöst, aki azonban évtizedekkel ezelőtt Németországba szökött az ítélet végrehajtása elől.
A Süddeutsche Zeitung értesülése szerint mind a berlini igazságügyi, mind a külügyminiszter kész egyengetni az utat egy úgynevezett végrehajtási átvételi kérelem előtt.

Az ügy főszereplője a 88 éves holland Klaas Faber egykori SS-tag, akit 1947-ben hazájában, többszörös gyilkosság vádja alapján, halálra ítéltek. Egy évvel később az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A férfi 1952-ben megszökött a börtönből, s egy német rendőr (egykori háborús bajtársa) segítségével Nyugat-Németországba menekült.

A holland hatóságoktól érkezett kiadatási kérelmet egy hitleri rendeletre hivatkozva utasította el a nyugatnémet fél. A "Führer" 1943-ban úgy határozott, hogy a Waffen-SS-be belépő összes holland önkéntes német állampolgárságot kap. Faber ezt 1945 után is megtartotta - a (nyugat)német törvények értelmében pedig a német állam egyetlen polgára sem adható ki külföldi hatóságnak, bármilyen bűncselekmény terheli is a lelkét.

Hollandia legutóbb 2004-ben kérte Faber kiadatását, ezt akkor formai okokra hivatkozva tagadta meg az ingolstadti tartományi bíróság.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szövetségi igazságügyi miniszter a napokban kétségbe vonta e döntés jogszerűségét, s ezt közölte a bajor tartományi igazságügyi miniszterrel. Beate Merk válaszában azt írta: amennyiben Hollandia ismét kérné Faber kiadatását, azt "újból megvizsgálnák".

Döntő tényező az lesz az elbírálás során, vajon fölmerülnek-e olyan új tények, amelyek megkérdőjelezik az ingolstadti bíróság határozatát.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. szeptember 01. 12:57
  „Igy Igaz!!
  viszont NEM jelenti azt hogy Nemetorszag sikerrel jart volna a letartoztatosdival a Lengyeleknel,ha a Mossad ott jelen lenne valoban!!”
 • 3. oriza-triznyák 2010. augusztus 31. 18:23
  „A Moszad csak az izraeli miniszterelnöknek van alárendelve, csak tőle kell engedélyt kérnie műveleteihez, és a kormányfő még csak tájékoztatni sem köteles kormánya tagjait.”
 • 2. meir 2010. augusztus 31. 06:13
  „1-es!!
  <moderálva>
  "ha" a mossad ott lenne,akkor a nemetek lefoghattak volna ugy ket honapja a mossad ugynokseggel vadolt ferfit lengyelorszagban mi??”
 • 1. 1120 2010. augusztus 30. 14:50
  „A németek először a az NDK-s komcsijaikat vonják felelősségre! Hihetetlen, hogy egy ekkora országban a Moszad az úr...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvédők 50 ezer nyércet engedtek el egy görög telepről

Mintegy 50 ezer nyércet szabadítottak ki ismeretlen tettesek Görögországban egy tenyésztelepről az… Tovább olvasom