Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem műszaki hiba volt a lengyel államfő repülőgép szerencsétlensége

Nem műszaki okok vezettek Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépének tavaly áprilisi szmolenszki szerencsétlenségéhez - állapította meg vizsgálatában a FÁK-államok légügyi hatósága; a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a különgép katasztrófáját a legénység tagjai okozták, akik lélektani nyomás alatt, a kedvezőtlen időjárás ellenére a leszállás mellett döntöttek.

Az orosz fővárosban tartott sajtóértekezletén Tatyjana Anogyina, a MAK elnöke bejelentette: nem volt sem tűz, sem robbanás Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépén, amely tavaly április 10-én járt szerencsétlenül Szmolenszk mellett, és a Tu-154-es nem hibásodott meg - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

A 96 halálos áldozatot követelő katasztrófa közvetlen kiváltó oka a bizottság jelentése szerint az volt, hogy a személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítás ajánlásának, és nem a javasolt tartalék repülőtéren szállt le. Mint a testület műszaki bizottsága megállapította: a gépet az indulás előtt Varsóban karbantartották, sem hajtóművei, sem egyes rendszerei nem mondták fel a szolgálatot repülés közben, nem volt sem tűz, sem robbanás, a gépet nem érte kár a levegőben, és nem ütközött semmilyen tárgyba.

Anogyina egyben azt is közölte, hogy a vizsgálat eredményéről szóló jelentést szerdán átadták a lengyel félnek, miután annak tervezetét már tavaly kézbesítették. A dokumentáció 60 kötetet tesz ki.

Kifejtette: a repülőgép előkészítése, valamint a személyzet felkészítése sok kívánnivalót hagyott maga után, s a katasztrófa rendszerszintű okát a személyzet elégtelen felkészültsége és a repülések szervezésének nem megfelelő volta alkotta.

Mint mondta, a válsághelyzet akkor következett be a fedélzeten, amikor a személyzet úgy döntött, hogy nem tér ki a javasolt tartalék repülőtérre. A repülés során ugyanis többször is kapott a lengyel pilóta értesítést arról, hogy az eredetileg kijelölt, Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér körzetében nem megfelelőek az időjárási viszonyok, de nem döntött az útvonal-módosítás mellett. Anogyina azt is elmondta, hogy konkrét hibákat is követett el a legénység.

Kijelentette: a leszállásról hozott döntést orosz és lengyel szakértők szerint befolyásolhatta a lengyel légierő főparancsnokának és az elnök protokollfőnökének jelenléte a pilótafülkében egészen a földbe csapódásig, amennyiben az lélektani nyomást gyakorolhatott a pilótára a leszállás folytatása mellett, igazolhatatlan kockázatot vállalva ezzel. A főparancsnok vérében egyébként 0,6 ezrelék etilalkoholt találtak - tette hozzá a MAK elnöke, Anogyina.

A testület műszaki bizottságának elnöke, Alekszej Morozov mindehhez hozzáfűzte, hogy a kívülállók pilótafülkében való jelenléte megsértette az úgynevezett "tiszta fülke elvét". Egyúttal a legénységre nehezedő, szerinte "lélektani-érzelmi" nyomás igazolására idézett a pilótafülkében rögzített beszélgetésekből.

Mint közölték, a MAK vizsgálata ezzel befejeződött, s a gép eredeti fekete dobozait átadják az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságnak, és a vizsgálat megállapításait közzé fogják tenni.

A jelentés szerdai moszkvai közzététele nyomán Donald Tusk lengyel miniszterelnök megszakította szabadságát, hogy részt vehessen a MAK jelentésének varsói megvitatásában. Tusk, aki a vizsgálat tavaly októberben nyilvánosságra hozott előzetes eredményeit december közepén elfogadhatatlannak és hibáktól hemzsegőnek nevezte, a kormány szóvivője szerint hazatér külföldről, konzultációkat folytat Jerzy Miller belügyminiszterrel, majd csütörtökön nyilvános beszédet mond az ügyben.

A Lech Kaczynskit szállító lengyel kormánygép április 10-én, leszállás kísérlete közben zuhant le a sűrű ködben, s a gépen tartózkodó mind a 96 személy életét vesztette. A lengyel államfő magas rangú kísérettel a Szmolenszk közelében fekvő Katinyba (Katyn) tartott, ahol a második világháború idején legyilkolt több ezer lengyel hadifoglyot temettek el. Az ott kialakított emlékhelyen a lengyel elnök részvételével külön emlékünnepséget akartak tartani a tömegmészárlás 70. évfordulója alkalmából.

Olvasóink írták

 • 5. Truder 2011. január 13. 09:59
  „Repülőn,. hajón nincs demokrácia! A kapitány az úr. A hozzá nem értők mért okoskodnak?”
 • 4. Goldmund 2011. január 13. 09:57
  „A politikusok, nagykutyák azt képzelik, nekik minden szabályt át lehet hágni.
  Nos, a fizika szabályait nem....”
 • 3. meir 2011. január 13. 02:05
  „-gondolom az sem puszta veletlen hogy eppen KATYN mellett pottyant le az a repulogep!?”
 • 2. meteor* 2011. január 12. 22:48
  „en epp a minap gondoltam a lengyel miniszterelnokre! Biztos ereztem, hogy meg nincs vege a tortenetnek. Gondolatolvaso lettem.”
 • 1. Mankapunka 2011. január 12. 22:14
  „Ott is azt mondta a főnök úr a gépen,hogy leszállunk,és akkor úgy is kell cselekedni,nincs mese.

  Végre nyiltan vállalják,hogy a nagy kutyák azt tehetnek,amit akarnak. Vesztükbe futottak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már negyven halottja van a Fülöp-szigeteki áradásoknak

Negyvenre emelkedett a Fülöp-szigeteken két hete tartó heves esőzések okozta áradások halálos… Tovább olvasom