Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Nem enyhül a hasmenésjárvány - Az ÁNTSZ kézmosást javasol

Noha az első számú kórokozónak tekintett, Spanyolországból importált uborka teljesen eltűnt a német üzletekből, illetve a piacokról, a hasmenésjárvány egyáltalán nem enyhül Németországban.

Az elmúlt 24 órában tovább növekedett, és szombat délutánra immár legkevesebb kilencre emelkedett az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés németországi halálos áldozatainak a száma. A Robert Koch országos járványügyi intézet közlése szerint ugyanakkor már jóval több mint ezer megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A fertőzöttek közül több mint 200 beteg állapota válságos.

A járvány elsősorban Észak-Németországban és főként Hamburgban terjed, de a fertőzés felütötte a fejét a közép- és délnémet tartományokban is. Szombati értesülések szerint a hamburgi kórházak immár kapacitásaik legvégső határáig jutottak, miközben az orvosok újabb és újabb gyógyszerekkel próbálkoznak a fertőzés legsúlyosabb szövődményeinek, a vörös vértestek rombolásával járó vérszegénységnek, valamint a veseelégtelenségnek az elhárítására.
A hamburgi higiéniai intézet még csütörtök este jelentette be, hogy az EHEC-bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. Német értesülések szerint az uborka Málaga tartományból származott. Ezt megelőzően a német hatóságok még arra gyanakodtak, hogy a fertőzés forrása észak-németországi uborka, paradicsom és saláta lehet.

A málagai termelők szövetsége határozottan cáfolta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője azt hangoztatta, hogy uborkát más országokba is exportáltak, és hasonló panasz sehonnan nem érkezett. A spanyol termelők állítása szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban - éppenséggel a hamburgi nagybani piacon - fertőződhetett meg. Hasonlóan foglalt állást a spanyol kormány is. A mezőgazdasági minisztérium megalapozatlan gyanúsítgatásokról beszélt. Ennek ellenére két andalúziai mezőgazdasági üzemben ellenőrzéseket tettek.

A járvány terjedése nyomán a Robert Koch intézet nem zárja ki, hogy a betegséget okozó bélbaktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért továbbra is azt tanácsolta a lakosságnak, hogy tartózkodjon az észak-németországi uborka, valamint paradicsom és saláta fogyasztásától.

Ez viszont a német parasztok szövetségének tiltakozását váltotta ki. A szövetség szombaton élesen támadta a Robert Koch Intézetet, valamint a berlini egészségügyi minisztériumot is, azt állítva, hogy a termékeik fogyasztásától való eltanácsolással a parasztoknak naponta legkevesebb 2 millió eurós kárt okoznak. Az egészségügyi minisztérium visszautasította a bírálatot, és azt hangsúlyozta, hogy a fogyasztók védelme a gazdasági érdekeknél előbbre való.

Szombati felmérések szerint a járvány hatására a németek csaknem 70 százaléka átalakította étkezési szokásait, és mintegy hatvan százalék - legalábbis egyelőre - nem fogyaszt paradicsomot, salátát és uborkát.

MTI/EPA/Julian Stratenschulte
MTI/EPA/Julian Stratenschulte


A legfontosabb járványügyi megelőzési eszköz a kézmosás!

A német hasmenéses járvány legfontosabb első tanulsága, hogy a megelőzésben kulcskérdés az általános higiénés szabályok betartása – erre hívta fel a figyelmet a Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott rendkívüli tájékoztatón dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.

Hazánkban a járványügyi szakemberek május 22-én kapták az európai uniós járványügyi riasztási rendszeren keresztül az értesítést, hogy Németországban súlyos lefolyású megbetegedések fordulnak elő halmozottan. A vizsgálatok során a gyanú – melyre még nincsenek egyértelmű bizonyítékok – a Spanyolországból származó egyik uborka tételre hárult, amely nagy valószínűséggel trágyával szennyezetten került a fogyasztókhoz. Hasonló, véres hasmenéssel járó megbetegedéseket már Nagy-Britanniából, Svédországból, Dániából és Hollandiából is jeleztek a járványügyi szakemberek.

Magyarországon a gyógyító szolgálatok minden szintje megkapta a megfelelő tájékoztatást. Hazánkban még nem fordult ilyen típusú megbetegedéssel orvoshoz senki. A járványügyi hatóságok azt kérik, hogy akinél súlyos hasmenéses tünetek lépnek fel, és az elmúlt hetekben Németországban tartózkodtak, vagy onnan származó élelmiszert fogyasztottak, azonnal keressék fel orvosukat. A gyógykezelésben a legfontosabb a folyadékpótlás. A házi gyógykezelés veszélyes lehet, hiszen ha a baktériumot megsemmisíti az indokolatlanul bevett, nem orvos által rendelt antibiotikum, az elpusztult kórokozóból kiszabaduló toxin súlyos szövődményeket okozhat a betegnél.

Az ÁNTSZ járványügyi szakemberei arra hívják fel újfent a figyelmet: a legfontosabb a higiénés szabályok betartása, a rendszeres kézmosás, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztás előtti alapos, folyóvízben történő megmosása.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. SC 2011. május 29. 12:59
  „22. pancser
  Basszus pancser,te már nem is eszel magyar terméket? Csak tuskósat? És még te mondod magad jobboldali,Fideszes embernek?A szélkakas hozzád képest egy álló alak. Miért is rosszabb a magyar termőföld más országénál?Nos?”
 • 22. pancser 2011. május 29. 09:17
  „19! "Arról még sosem hallottál, hogy a magyar termőföld az egyik legjobb a világon??" Az ilyen hozzászólások amelyek garantáltan beazonosítják az illető politikai hovatartozását. Egyél belőle sokat!”
 • 21. janika 2011. május 29. 07:48
  „Meg kellene etetni az import kereskedőkkel!”
 • 20. pici79 2011. május 29. 07:44
  „http://www.naturhirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=484%3Aaljas-kigyouborka-&catid=81%3Aeuropa&Itemid=198”
 • 19. csery 2011. május 29. 07:00
  „Pancser

  "Miért lenne jobb a magyar uborka??" Arról még sosem hallottál, hogy a magyar termőföld az egyik legjobb a világon??”
 • 18. Sagittarius 2011. május 29. 00:22
  „Képzelhetitek, mikor a Spanyol gizda, az Észak Afrikából átruccant duplán fekete munkásokkal szedeti le a termést, mert úgy az olcsóbb. Azok pedig hozzák magukkal a "szebbnél-jobb" trópusi kórokat. Ott fosnak az uborkaföld közepén, aztán a higiénia szabályainak legkisebb mértékű betartása nélkül szedik tovább az ubit. Persze ez ugyan így igaz a többi délről és Dél Amerikából érkező cuccra. Csak idő kérdése volt, mikor borul a bili! (hogy stílszrű legyek)”
 • 17. duc_de_Orbieu 2011. május 29. 00:19
  „#16:JObban mondva uborkát mostanában nem szabad venni!!!!”
 • 16. duc_de_Orbieu 2011. május 28. 23:43
  „Egyébként biztos lehettek abban, hogy a szállítmány már úton van idefelé. ÚGyhogy mostanában nem uborkát nem venni!!!!”
 • 15. duc_de_Orbieu 2011. május 28. 23:42
  „#12pancser:Jó akkor csak fogyasszad egészséggel a spanyol uborkát. Másra úgyse vagy jó, mint tesztalanynak.”
 • 14. Cloeon_dipterum 2011. május 28. 23:36
  „12. pancser 2011.05.28. 23:26
  Mert a magyar egyszerűen jobb és egészségesebb. :)”
 • 13. rick_ 2011. május 28. 23:32
  „12.

  azért maradjunk annyiban, hogy a lokális termelés és fogyasztás nem segíti a fertőzések globális terjedését...

  ja, és egy élő növényről frissen leszakított termés kicsi valószínűséggel szed össze nyavajákat, ellentétben a EU szabvány eljárások tucatján átesett, de hetek óta halott, védőgázban színét és állagát megőrző génmódosított sejthalmazokkal.”
 • 12. pancser 2011. május 28. 23:26
  „Már megint a hülyeségek, a magyar uborka miért lenne jobb mint a többi? Ugyan az a mag ugyan azok a vegyszerek, közben meg a magyar ember sokkal kevesebb fogkrémet, szappant fogyaszt mint német társa. Coli baktérium, nem mai találmány, hogy miért erősödött meg az adott törzs ki tudja? Nem véletlenül találták fel a főzést a sütést, most trendi a nyers. Az uiborkát csak gyanúba vették, semmi nem bizonyított?”
 • 11. oslako 2011. május 28. 21:07
  „nesze neked import áru, köszi Európa!
  A magyar termék, a magyar termék meg rárohad a termelőkre, persze azokra akiket még nem tettek tönkre...
  tessék itt egy videó, tanuljon mindenki:
  http://www.youtube.com/watch?v=kI14ldKRnJQ&feature=related”
 • 10. Madarász 2011. május 28. 20:21
  „" az első számú kórokozónak tekintett, Spanyolországból importált uborka "

  Az uborka az vírus, vagy baktérium? Ugyanis ilyen nevű kórokozót nem találtam... Az uborka max. ragályfogó tárgy, vagy kórokozóval szennyezett zöldség, vagy valami ilyesmi, de nem kórokozó.”
 • 9. Ddorf 2011. május 28. 20:07
  „Most ez a legújabb vicc?
  A kézmosás amúgy is kellene minden étkezés elött,DE ennél az esetnél nem sokat vet a latba.
  Az uborkában élösködö kártevö halálra röhögi magát a 2011-ben orvosok által javasolt tanácsokra.”
 • 8. Patriot 2011. május 28. 19:31
  „Sagittarius, a német húsbotrányról nem beszélve, talán még egy hónap sem telt el azóta. Most ehetik hozzá a fostos uborkát.

  Német sonyesz, spanyol ubi oszt kész az utolsó vacsora.”
 • 7. omm 2011. május 28. 18:52
  „"A házi gyógykezelés veszélyes lehet, hiszen ha a baktériumot megsemmisíti az indokolatlanul bevett, nem orvos által rendelt antibiotikum, az elpusztult kórokozóból kiszabaduló toxin súlyos szövődményeket okozhat a betegnél."

  - Mert az orvos által felírt antibiotikum mit csinál?
  - Böfögtet.”
 • 6. Sagittarius 2011. május 28. 17:46
  „Éljenek a multik, és az általuk terjesztett jobbnál jobb betegségek! A múltkor permet, most meg vírus. Király vagytok!”
 • 5. nyusz 2011. május 28. 17:44
  „Nem egyszer láttam a lidl-be citromot,e aprobetüs felirattal"citrom héja fogyasztásra nem alkamas,mert mérgezett".és a többiről meg ne is beszéljünk.”
 • 4. Sagittarius 2011. május 28. 17:24
  „"...Az ÁNTSZ kézmosást javasol"

  Hümm, mint ha ezt már hallottam volna. Anno, véletlenül nem egy bizonyos Pilátus nevezetű egyén próbálta azonos módon megtegetni magát?!
  :-))))))))”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai titkok egy zsibvásáron

Hanyagságból katonai titkok maradtak egy adathordozóban, amelyet eladtak egy zsibvásáron, a… Tovább olvasom