Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem cseng jól Kossuth Lajos neve a kolozsvári utcán

Nem tetszik a kolozsvári önkormányzati minden tanácstagjának a Kossuth Lajos utcanév. A Szociáldemokrata Párt helyi képviselőire pedig a pártvezetés büntetést ró ki, amiért azok az elmúlt héten megszavazták, hogy a kincses város egy utcáját az 1848-as szabadságharc vezetőjéről nevezzék el.
A párt megyei vezetése felszólította az önkormányzatot, hogy vonja vissza az utca elnevezéséről elfogadott határozatát. A szociáldemokraták azért bírságolják meg az erdélyi város önkormányzatban ülő politikusait, mert "szavazataikkal egyetértettek azzal, hogy egy kolozsvári utcát olyan személyről nevezzenek el, aki sosem ismerte a román nemzetet, és akit történészeink háborús vagy forradalmi bűnösként tartanak számon" - állítja Remus Lapusean megyei elnök.

László Attila, a javaslattevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakció vezetője a Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta: "visszaköszönnek a Gheorghe Funar polgármestersége alatti nacionalista hangok, úgy tűnik nem volt elég 160 esztendő ezek lecsillapítására." Elmondta: ha minden romániai városban van egy Avram Iancuról, vagyis az 1848-as forradalom román vezéregyéniségéről elnevezett utca, itt az ideje, hogy Kossuth-utca is legyen Kolozsvárott.

László Attila szerint egyébként ez a megnyilvánulás a választások közeledtével magyarázható, ugyanis mindig van még olyan politikus, aki ilyenkor hasonló megnyilvánulásokkal próbál népszerűséget szerezni. Kolozsváron egyébként 1990-től kezdve csak mutatóban maradtak magyar utcanevek, a Funar-féle városvezetés igyekezett minden magyar vonatkozású utca és tér nevét eltüntetni.

Így lett például a Móricz Zsigmondból Bukarest utca, a Bocskay-térből pedig Avram Iancu tér. Korábban a szintén kolozsvári Rares Niculescu, a Demokrata-Liberális Párt Európa parlamenti képviselője kifogásolta, hogy az EP egyik épületszárnyát Antal Józsefről nevezzenek el, mivel szerinte a volt miniszterelnökről horthysta és szélsőséges politikus volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hezbollah szerint Amerika beavatkozik Libanon belügyeibe

Egy Szíriabarát libanoni parlamenti képviselő szerint "katonai beavatkozást" jelent az, hogy a… Tovább olvasom