Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Negyven éve történt a Holdra szállás

Negyven éve, 1969. július 20-án lépett az első ember, az amerikai Neil Armstrong a Hold felszínére. A két űrhatalom között versenyben sokáig a szovjetek álltak nyerésre, ezért John F. Kennedy amerikai elnök 1961-ben 25 milliárd dolláros programot hirdetett, hogy az első ember a Holdon már amerikai lehessen.

Az erőfeszítésekbe 25 ezer vállalat és kutatóintézet, 400 ezer ember kapcsolódott be az űrkutatási hivatal, a NASA koordinálásával. A programot 1967-ben gyorsították fel, attól tartva, hogy a szovjetek ismét megelőzik őket. (Csak később derült ki, hogy a szovjetek is 1968-ra tervezték a Holdra szállást, de erről le kellett tenniük, mert hordozórakétájuk megbízhatatlannak bizonyult.) Az Apollo-8 már Hold körüli pályára állt, az Apollo-10 pedig 15 kilométerre megközelítette égi kísérőnk felszínét.

Richard NIXON amerikai elnök (háttal a kamerának) üdvözli az Apollo-11 amerikai űrhajó karanténban lévő, háromfős legénységét. (MTI/AP)
Richard NIXON amerikai elnök (háttal a kamerának) üdvözli az Apollo-11 amerikai űrhajó karanténban lévő, háromfős legénységét. (MTI/AP)

Az Apollo-11 1969. július 16-án 14 óra 34 perckor indult útnak fedélzetén Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. űrhajóssal. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb Saturn-V hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó washingtoni idő szerint július 19-én pályára állt a Hold körül, másnap Armstrong és a Sas (Eagle) névre keresztelt Holdkomppal megkísérelte a Holdra szállást. Kis híja volt, hogy nem vallottak kudarcot: a landolásra a Földről síknak tűnő Nyugalom Tengerét szemelték ki, de kiderült, hogy azt hatalmas kövek borítják. Már csaknem elfogyott a kétpercnyi manőverezésre elegendő üzemanyag, amikor alkalmas helyet találtak, és jelenthették a houstoni irányító központnak: A Sas leszállt.

1969. július 5-én készült kép az űrhajósokról kezükben tárgyakkal, amelyeket a tervek szerint az első sikeres Holdra szállás után az égitest felszínén hagynak. (MTI/AP)
1969. július 5-én készült kép az űrhajósokról kezükben tárgyakkal, amelyeket a tervek szerint az első sikeres Holdra szállás után az égitest felszínén hagynak. (MTI/AP)

1960. július 20-án, vasárnap este 10 óra 56 perckor (magyar idő szerint 21-én 3 óra 56 perckor) lépett Neil Armstrong személyében az első ember idegen égitest felszínére. "Kis lépés egy embernek, de nagy ugrás az emberiségnek" - hangzottak szavai. Húsz perccel később is csatlakozott hozzá, kitűzték az amerikai zászlót, elhelyeztek néhány műszert, de jobbára csak sétáltak, ugrándoztak, élvezve a földinél hatszor kisebb gravitációt.

A Holdkomp két és fél óra múlva szállt fel újra és kapcsolódott össze az anyaűrhajóval. A parancsnoki kabin július 24-én a sikeresen leszállt a Csendes-óceánon, a hősöket a Hornet anyahajó fedélzetén Richard Nixon amerikai elnök várta. Az űrhajósok azonnal biológiai védőruhát kaptak, és csak augusztus 12-én "szabadultak", miután kiderült, hogy a Holdon nincs élet.

Fellövik 1969. július 16-án az Apollo-11 űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban. (MTI/AP)
Fellövik 1969. július 16-án az Apollo-11 űrhajót a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban. (MTI/AP)

A Holdra szállás nem csak propaganda-siker volt, az Egyesült Államok átvette a vezetést az űrversenyben.

Az eseményt 528 millió ember látta a tévében (természetesen a Szovjetunióban és a szocialista országokban nem vették át az adást). Ennek ellenére máig sokan kételkednek: szerintük a sugárzott felvételek egy titkos laboratóriumban készültek - bizonyítékként a csillagok hiányát, irreális árnyékokat, a hajtóművek által hagyott nyomok hiányát hozzák fel -, a visszaszálló egységet pedig csak kilökték egy repülőgépből.
A Holdra még hat expedíció indult, az Apollo-13-nak műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia. Égi kísérőnkön az Apollo-program befejezéséig tizenketten jártak, de a tervek szerint a következő évtized második felében az ember visszatér a Holdra.

Olvasóink írták

 • 9. Primax 2009. július 22. 21:43
  „Jav.: "hallottad"
  ...sorry
  Más:
  Nem tudtam, hogy országok neveit nem lehet leírni.
  Mindenesetre érdekes.
  Nagyon is.”
 • 8. Primax 2009. július 22. 10:08
  „hehe08 #4 !
  " mellesleg az eredeti felvételek sajnos eltűntek......." - írod.
  Hol hallotad ezt ?
  látó55 #3 !
  Szívesen.
  elemér #7 !
  Köszönjük, elemér !
  Propaganda terén "megy a nyerés",
  <moderálva off>”
 • 7. elemér 2009. július 22. 05:24
  „Ezzel megnyertük a propaganda háborut. Zenei számok is sikeressek voltak, meg az uj ételek és italok amiket a holdon ettek.”
 • 6. asher11 2009. július 21. 23:07
  „1969-ben en ezt a TV-ben lattam!!
  az biztos hogy nagy szenzacio volt,es az Oroszok egy hetig sirtak miatta!!!”
 • 5. tódi 2009. július 21. 21:42
  „Persze ...”
 • 4. hehe08 2009. július 21. 21:08
  „mellesleg az eredeti felvételek sajnos eltűntek.......
  felettéb furcsa, hogy ilyen horderejű dolgot nem archiválnak.......”
 • 3. látó55 2009. július 21. 16:57
  „Primax !
  Végignéztem, még most is föláll a szőr a kezemen.
  ŐK korunk igazi hősei, nem Osztyapenkó /bevodkázva/ Ha-ha.
  Köszi !”
 • 2. zsukov 2009. július 21. 15:27
  „Igazad van várjunk még 15 évet talán igaz lesz.”
 • 1. Primax 2009. július 21. 12:21
  „A NASA remek - számítógépes - animációján végig lehetett követni az eseményeket. Mint egy "élő" közvetítést, pillanatról, pillanatra...
  Íme : http://wechoosethemoon.org/
  Még mindig érdemes belekukkantani ! ( Eredeti felvételek, videók is vannak. )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjavították a Nemzetközi Űrállomás vécéjét

A legénység engedélyt kapott, hogy ismét használhassa a vasárnap reggel megrongálódott vécét,… Tovább olvasom