Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Négyfelé szakadt brit egészségügy

Az Egyesült Királyságban négyféle egészségügyi szolgáltatás alakult ki a négy különálló országrészben - közölte a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán szerdán. Anglia a versenyképességben jár az élen, Walesben nincs receptdíj, Skóciában az idősek ellátása nem kerül pénzbe, míg Észak-Írországban az egészségügyi és a szociális ellátás szoros együttműködése példamutató.
A brit nemzeti egészségügyi szolgálatot (NHS) 60 éve hozták létre.Az NHS rendszer alapelve az alanyi jogon járó ingyenes egészségügyi ellátás, ez változatlan. Az Egyesült Királyság négy nemzetének polgárai azonban különböző ellátást kapnak.

Az NHS rendszer reformját 2000-ben kezdték el. A rendszer változásai Angliában és Skóciában a várakozási idő csökkenésével jártak. Mindkét országrészben a 18 hetes várakozást tűzték ki célul 2008 végére. Angliában tíz éve még a két éves várólista sem volt szokatlan. Skóciában hat hónapra sikerült csökkenteni a várakozás idejét. A várólista sürgősségi ellátásra nem vonatkozik. Skóciában az időseknek alanyi jogon jár a szociális gondozás. Angliában, Walesben és Észak-Írországban az idősellátás (mosdatás, öltöztetés, takarítás) a vagyoni helyzettől függően ingyenes vagy fizetős.

Wales nagy eredménye az ingyenes recept. A többi országrészben van receptdíj. Skócia 2011-re tervezi, hogy bevezeti a térítésmentes receptírást. Walesnek ugyanakkor még csak célkitűzései között szerepel a nyolc hónapos várakozási idő, szemben Anglia és Skócia 18 hetes tervével. Észak-Írországban az egészségügyi ellátást biztosító szervezetek feladata a szociális gondozás is. Az ország három másik részében gyakran alakul ki vita arról, hogy a szociális ellátás kinek a feladata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyezer új munkatársat vesznek fel

2008-ban bővíti nemzetközi járatait a Lufthansa, ezért a német légitársaság több mint 4 ezer új… Tovább olvasom